Horskí záchranári celú noc pri Šútove hľadali českých turistov, ktorí zišli zo značeného chodníka


Foto: Horskí záchranári celú noc pri Šútove hľadali českých turistov, ktorí zišli zo značeného chodníka Foto: Ilustračné foto/hzs.sk

Celú noc na prelome stredy 12. a štvrtka 13. apríla strávili horskí záchranári z Malej Fatry v teréne. Pátrali po stratených českých turistoch, ktorí do večera neprišli na chatu, kde mali rezervované ubytovanie. O akcii informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Tiesňovú linku záchranárov kontaktoval pracovník Chaty Vodopád v Šútovskej doline. Trojica turistov z Českej republiky, ktorá mala na chate rezerváciu, totiž už hodinu meškala a pre zlé pokrytie mobilným signálom ich nebolo možné kontaktovať. Česi mali popoludní opustiť Chatu na Grúni.

„Záchranárom sa podarilo na krátko s nimi telefonicky skontaktovať. Podľa informácií od nich mali byť niekde v lese medzi Úplazom a Šútovským vodopádom, mimo značený turistický chodník. Lokalizovať ich mobilný telefón sa pre zlý signál nepodarilo,“ uviedla Horská záchranná služba.



Trojicu sa vybrali hľadať dvaja profesionálni a štyria dobrovoľní záchranári. Celú noc spoločne prehľadávali najskôr Šútovskú a neskôr aj Sučiansku dolinu až po vrch Úplaz. Pátranie však nebolo úspešné. Turisti mali pri sebe len jeden funkčný mobilný telefón, na ktorý sa záchranárom nedarilo dovolať.

„Turistom sa podarilo až ráno odoslať SMS s informáciou, že sú niekde pri potoku a idú po prúde dole. Následne sa s nimi podarilo nakrátko skontaktovať aj telefonicky. Záchranári zistili, že trojica si chcela skrátiť cestu k vodopádom a zišla z chodníka ešte niekde v oblasti Stien,“ priblížili záchranári.

Trojica strávila noc v oblasti Tesné nad Šútovskými vodopádmi. Horských záchranárov však večer navigovali na iné miesto. Podchladených turistov sa preto podarilo nájsť až ráno, našťastie bez zranení. Záchranári ich odprevadili cez Šútovskú dolinu do údolia, odkiaľ pokračovali samostatne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu