Otec s dcérou z Litvy zablúdili na Chopku a stratili lyže aj snowboard. Hľadali ich horskí záchranári


Foto: Otec s dcérou z Litvy zablúdili na Chopku a stratili lyže aj snowboard. Hľadali ich horskí záchranári Foto: Horská záchranná služba

Slovenské hory a lyžiarske strediská lákajú mnohých návštevníkov z iných krajín. Tí však nemusia poznať nástrahy, ktoré na nich čakajú, a preto niekedy potrebujú pomoc horských záchranárov. O ďalšom takomto prípade informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

V stredu 15. marca sa na Chopok vybrala skupinka lyžiarov z Litvy. Počas poslednej jazdy sa pre zlú viditeľnosť a zhoršujúce sa počasie od svojich spoločníkov oddelili otec s dcérou. Keďže ich nedokázali sami nájsť, kontaktovali litovskí lyžiari horských záchranárov.

Na pomoc im okamžite vyrazili dve skupiny príslušníkov Horskej záchrannej služby zo severnej aj južnej strany Chopku. Jedna zo skupín prehľadávala okolie zjazdoviek, zatiaľ čo druhá lokalizovala ostatných rodinných príslušníkov stratenej dvojice.



„Podľa informácií od členov skupiny zlyžovali na južnú stranu. V momente ako zistili, že sú na zlej strane Chopku, chceli sa peši vrátiť cez hrebeň. Kráčajúc proti vetru stratili lyže aj snoubord,“ uviedla Horská záchranná služba.

Záchranári požiadali o súčinnosť aj pracovníkov lyžiarskeho strediska, ktorí ich ochotne vyviezli ratrakom na miesto, kde sa nachádzala skupinka. Po zistení približnej polohy zablúdeného otca s dcérou ich záchranári vyrazili hľadať na lyžiach. Dvojica bola objavená nad Vajskovskou dolinou.

„Po poskytnutí teplých nápojov a páperových vetroviek ich sprevádzali naspäť do strediska, kde ich pomocou snežného skútra zviezli dole na parkovisko,“ doplnili záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu