Žilinčania majú za parkovanie druhého auta v domácnosti platiť 5-násobok, tretie možno nezaparkujú


Foto: Žilinčania majú za parkovanie druhého auta v domácnosti platiť 5-násobok, tretie možno nezaparkujú Foto: Ilustračné foto

Centrum Žiliny čakajú od júna významné zmeny v politike parkovania. Obyvateľom aj návštevníkom mesta majú pribudnúť nové možnosti platby za parkovacie lístky, zmeniť sa má tiež doba spoplatneného parkovania. Samospráva chce okrem toho sprísniť aj systém vydávania parkovacích kariet.

Novinky súvisia s plánovaným prevzatím parkovacej politiky v centre mesta žilinskou radnicou. Do 6. júna má statickú dopravu v rukách Žilinská parkovacia spoločnosť, s ktorou mesto rozviaže zmluvný vzťah. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré upravuje dočasné parkovanie vozidiel v centre mesta, bude mestské zastupiteľstvo schvaľovať už v pondelok 24. apríla.

Parkovanie v Žiline je už niekoľko rokov kritické a ideálne riešenie je v nedohľadne. Každá zmena zabehnutého systému si medzi občanmi nájde priaznivcov, ale aj odporcov. Najväčšiu vlnu rozporuplných reakcií vyvolalo plánované sprísnenie vydávania parkovacích kariet.


„Vydávať sa budú adresne len tým rezidentom, ktorí majú v regulovanej zóne trvalý pobyt. Ostatní vodiči si za parkovanie v platených zónach budú musieť uhradiť hodinové parkovné. Regulácia statickej dopravy v Žiline má zvýhodniť ľudí, ktorí majú trvalý pobyt v Žiline,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Pokiaľ poslanci odsúhlasia návrh VZN, jedna osoba bude môcť vlastniť len jednu parkovaciu kartu. V jednej domácnosti môžu byť nanajvýš dve, pričom druhá z nich bude niekoľkonásobne drahšia. Na tretie vozidlo v domácnosti Žilinčania nedostanú ani rezidentskú, ani abonentskú parkovaciu kartu. V praxi to znamená, že na niektorých uliciach s takýmto autom legálne nezaparkujete ani vďaka trvalému pobytu.

Zmena sa dotkne nielen rodín, ktoré majú niekoľko automobilov, ale aj študentov či pracujúcich ľudí, ktorí často z finančných dôvodov žijú v spoločnej domácnosti. V Žiline totiž nie je neobvyklé, aby v trojizbovom či štvorizbovom byte bývali tri až štyri cudzie osoby, z ktorých každá vlastní motorové vozidlo.


Vydávanie parkovacích kariet má navyše fungovať spôsobom „kto skôr príde, ten skôr berie.“ Za prvú vydanú kartu pre pásmo A zaplatí majiteľ vozidla za rok 100 eur, druhá bude ďalšieho člena domácnosti stáť až 500 eur. Celý navrhovaný cenník parkovného nájdete na konci článku.

Ďalšie plánované zmeny súvisia so spôsobom úhrady parkovného. Vodiči budú môcť v centre Žiliny po novom zaplatiť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie či SMS správy. Funkčné ostávajú aj parkovacie automaty, prijímať však budú iba platobné karty.

Zdroj: Mesto Žilina


Zmeny v parkovaní sa od júna dotknú pásiem vyznačených na obrázku. V pásmach A aj B má byť podľa návrhu nového VZN parkovanie spoplatnené od pondelka do štvrtka v čase od 7:00 hod. do 20:00 hod., v piatky a soboty dokonca až do 22:00 hod. Vodiči za parkovanie nebudú platiť iba počas nedelí a sviatkov.

„Dôležitým faktom je, že žilinská samospráva bude systém parkovania prevádzkovať výlučne vlastnými silami a nebude ho zadávať žiadnemu ďalšiemu subjektu. Znamená to, že všetky financie, ktoré systém regulácie parkovania prinesie, sa stanú príjmom do pokladne mesta. Našou ambíciou je z celého výťažku zriadiť fond mobility a podporovať z týchto financií dopravné projekty súvisiace s mobilitou v meste,“ doplnil Fiabáne.

Radnicu sme oslovili s otázkou, čo sa stane s parkovacími kartami, ktoré majú ľudia zaplatené na dlhšiu dobu než do júna.

Zdroj: Mesto Žilina



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu