VIDEO: Živočíchy v záchrannej stanici Zázrivá už nebudú zomierať pri prevozoch vďaka veterinárnej ambulancii


Foto: VIDEO: Živočíchy v záchrannej stanici Zázrivá už nebudú zomierať pri prevozoch vďaka veterinárnej ambulancii
Galéria: 15 fotiek

Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej má vlastnú veterinárnu ambulanciu. Zvierací pacienti tak už nebudú nútení cestovať za ošetrením dlhé kilometre, ktoré sa pre nich niekedy stávajú tými poslednými.

Vybavená ambulancia určená na veterinárne vyšetrenie či liečenie voľne žijúcich živočíchov, ktoré našli útočisko v záchrannej stanici, bola dlhoročným snom jej majiteľov. Cieľom Metoda Maceka s partnerkou Andreou Pracharovou bolo predovšetkým zlepšenie komfortu pacientov a šanca vyhnúť sa stresujúcim prevozom.

Symbolické otvorenie novej veterinárnej ambulancie sa uskutočnilo vo štvrtok 2. marca. Hosťami v záchrannej stanici boli v tento deň sponzori, vďaka ktorým sa podarilo myšlienku vlastnej ambulancie zrealizovať, veterinári a mediálni partneri vrátane našej redakcie.

Jedným z dvoch hlavných sponzorov je nadácia žilinskej spoločnosti Be Lenka, ktorá vyrába barefoot topánky a ergonomické nosiče pre deti. Nadácia bola založená minulý rok s cieľom pomáhať a využiť vplyv a možnosti firmy na dobré účely.

„Vyhlásili sme výzvu, aby ľudia dali vedieť o dobrých projektoch, ktoré by sme mohli podporiť. Jedným z nich je aj záchranná stanica a veterinárna ambulancia v nej. Keď sme sa stretli s Meďom, tak sme pochopili, že je to človek na správnom mieste, a už nebolo prečo váhať,“ povedali Martina Zvolenská a Michal Macek z firmy Be Lenka.

Kampaň na platforme Donio.sk bola spustená 6. mája 2022 s cieľom vyzbierať 10-tisíc eur. Tieto finančné prostriedky mali byť využité na rekonštrukciu miestnosti ambulancie, nákup sonografu či údržbu a budovanie nových vtáčích voliér. Nadácia spoločnosti Be Lenka prispela sumou 3-tisíc eur a jej členovia pomáhajú záchrannej stanici aj dobrovoľníckymi aktivitami.


„V priebehu týždňa na internete fičala výzva, že záchranná stanica potrebuje peniaze. Neuveriteľne rýchlym spôsobom sa vyzbierala dostatočná suma na to, aby sme miestnosť, ktorá pôvodne bola sklad, kompletne zrekonštruovali. Dokonca sme tam museli priviesť aj vodu, lebo mrzla, a opraviť komín. Trvalo to dlho, ale máme to za sebou. Máme to hotové,“ dodal Metod Macek.

Vďaka dobročinnej výzve sa v priebehu jediného mesiaca podarilo pre zranené a opustené živočíchy vyzbierať až 10 784 eur. Príspevky nad rámec cieľovej sumy budú použité na kvalitnejšie vybavenie veterinárnej ambulancie, rozlietavacie voliéry či fungovanie záchrannej stanice.

Na prístrojové vybavenie novej ambulancie prispela taktiež Nadácia VÚB sumou 6 900 eur. Slávnostného otvorenia sa preto zúčastnila aj riaditeľka žilinskej pobočky VÚB banky Eva Šamalíková. Ako povedala krátko pred prestrihnutím pásky, pomôcť sa dá naozaj všade, kde sa okolo seba pozrieme.

Veterinárna ambulancia je určená výhradne pre pacientov a obyvateľov záchrannej stanice. Jej vybavenie umožňuje vykonávanie menších zákrokov, ktoré zabezpečia skrátenie procesu záchrany zvierat zo štyroch hodín na jednu. S liečením živočíchov budú pomáhať veterinári z Turca a Žiliny vrátane MVDr. Metoda Maceka mladšieho.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu