V piatok sa zranili desiatky lyžiarov, do Žiliny odviezli 9-ročného chlapca s úrazom chrbtice


Foto: V piatok sa zranili desiatky lyžiarov, do Žiliny odviezli 9-ročného chlapca s úrazom chrbtice Foto: hzs.sk

Počas zimného obdobia horských záchranárov najviac zamestnávajú úrazy milovníkov zimných športov, či už ide o lyžiarov a snowboardistov v strediskách, alebo skialpinistov, ktorí sa do hôr vydali vlastnou trasou. Tento týždeň počas jediného dňa pomáhali takmer štyridsiatim zraneným lyžiarom. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Služba v piatok 3. marca bola pre slovenských horských záchranárov obzvlášť náročná. Ich pomoc potrebovali takmer štyri desiatky lyžiarov, ktorí spadli, alebo sa zrazili na zjazdovkách. Kolízie najčastejšie skončili poranenými končatinami, no v niektorých prípadoch došlo aj k úrazom hlavy či chrbtice.

Medzi zranenými boli aj tri deti, ktoré trávili piatok v zimných strediskách v Žilinskom kraji. Pri úrazoch neplnoletých lyžiarov bol potrebný zásah leteckých záchranárov. Okrem 13-ročného dievčaťa a 16-ročného mladíka v Jasnej, o ktorých sme informovali v staršom článku, sa v rovnaký deň zranil aj 9-ročný chlapec. 



„Žilinská posádka VZZS bola krátko pred poludním privolaná záchranármi HZS slúžiacimi v lyžiarskom stredisku v Oščadnici k úrazu 9 – ročného slovenského lyžiara, ktorý pri páde na lyžiach utrpel pravdepodobne úraz chrbtice. Horskí záchranári chlapca po vyšetrení a poskytnutí prvej pomoci transportovali na vrch Dedovky, kde pristál záchranársky vrtuľník. Po prevzatí lekárom VZZS bol malý lyžiar letecky transportovaný do nemocnice v Žiline,“ uviedli záchranári.

Horská záchranná služba opakovane prosí návštevníkov lyžiarskych stredísk, aby boli ohľaduplní a riadili sa pravidlami správania na lyžiarskej trati, ktoré nesú názov Biely kódex. Záchranári taktiež upozorňujú, že za neposkytnutie prvej pomoci po zrážke na trati môžu byť osoby trestne stíhané.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu