Mesto Žilina bude psíčkarom vydávať kompostovateľné vrecká na exkrementy, podmienkou je zaplatená daň za psa


Foto: Mesto Žilina bude psíčkarom vydávať kompostovateľné vrecká na exkrementy, podmienkou je zaplatená daň za psa Foto: Facebook/Mesto Žilina

Žilinská samospráva prichádza s novinkou pre všetkých majiteľov psov - v týchto dňoch začala obyvateľom Žiliny vydávať motivačný balíček kompostovateľných vreciek na exkrementy. Mesto o tom informovalo v piatok 27. januára na sociálnej sieti. 

Žilinčania si vrecká môžu vyzdvihnúť na pracovisku stavebného úradu a životného prostredia v Klientskom centre Mestského úradu v Žiline do konca februára. Podmienkou je zaplatená daň za psa za rok 2022. Vrecká si môžu prevziať fyzické osoby i firmy bez ohľadu na to, či bývajú v bytovom alebo rodinnom dome. „Doklad o zaplatení nie je potrebný, vašu platbu si skontrolujeme podľa občianskeho preukazu, firmy uvedú IČO,“ dodala radnica. 

Novinka zo strany žilinskej samosprávy sa však stretla aj s negatívnymi reakciami. „Za tie tisíce, čo vyzbierate každý rok na dani za psa, by to mala byť úplná samozrejmosť na každom rohu ulice a nie, že to oznamujete ako úžasnú prevratnú novinku v krajskom meste,“ znel jeden z komentárov pod príspevkom. 


Samospráva na to reagovala tým, že v minulosti sa viackrát pokúšali poskytovať vrecká na exkrementy pri odpadkových košoch, no svoj účel neplnili. „Vrecká buď niekto ukradol, alebo zostali porozhadzované po okolí. Povinnosť udržiavať čistotu pri venčení psa má jedine jeho majiteľ. S tým súvisí aj zaobstaranie si vreciek na exkrementy. Daň a vrecká na exkrementy nemajú žiaden súvis,“ doplnila radnica. 

Motivačný balíček vreciek pre psíčkarov je tak nad rámec povinností samosprávy, a mesto k tomuto kroku pristúpilo z vlastnej iniciatívy za cieľom podporovať čistotu verejných priestranstiev. Medzi hlavné aktivity, ktoré mesto robí v prospech domácich miláčikov je prevádzkovanie venčovísk na sídliskách Hájik a Solinky, udržiavanie ekologických toaliet pre psov na verejných priestranstvách a finančná podpora Útulku Žilina pre psov v Mojšovej Lúčke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu