VIDEO: Rasťo Chvála sa dostal do šmyku pri Budiši, varuje pred klamlivým počasím a poľadovicou


Foto: VIDEO: Rasťo Chvála sa dostal do šmyku pri Budiši, varuje pred klamlivým počasím a poľadovicou Foto: Vľavo: Facebook/Garáž.tv, vpravo: Facebook/Roman Hús

Napriek tomu, že teploty počas uplynulých dní nepripomínajú skorý január, na niektorých cestách sa stále tvorí poľadovica. Ide predovšetkým o lokality v blízkosti vody či miesta, ktoré nie je možné posýpať soľou. Jednou z takýchto lokalít je aj úsek komunikácie druhej triedy II/519, ktorá vedie cez Žilinský a Trenčiansky kraj, v blízkosti obce Budiš.

Automobilový publicista a zakladateľ populárneho auto-moto portálu GARAZ.TV Rasťo Chvála zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom so svojím vozidlom prechádza práve po tejto ceste. Hoci išiel podľa svojich slov opatrne, na mostíku blízko pri minerálnom prameni Budiška sa dostal do šmyku. 

„Mnohým by ani nenapadlo, že pri takto teplej zime, nula stupňov na budíkoch, že sa bude diať pri Budiši to, čo sa deje na mostíku v tej zákrute,“ vysvetľuje Rasťo Chvála vo videu počas toho, ako prechádza spomínanou zákrutou.

V rýchlosti približne 40 kilometrov za hodinu podľa záberov otáčal volantom, no riadeniu trvalo niekoľko sekúnd, pokým správne zareagovalo. Pri prejazde zákrutou na moste sa mu ledva podarilo vrátiť s vozidlom naspäť do svojho jazdného pruhu. Vodiči, ktorí toto miesto nepoznajú, by mohli mať pri jazde povolenou rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu skutočný problém.


„Zacítil som v žalúdku že toto auto nesedí na ceste. Ľudia, čistý ľadík. Asi sa vám to nespojí s tým, čo zažívate. Aj ja dnes, že mikina, vestička, idem si do Bratislavy, a pritom, táto zákruta je taká, že ak to tu niekto prepískne, tak to hneď letí bokom,“ povedal Rasťo Chvála.


Publicista ďalej na videozázname popisuje, ako cez rovnakú zákrutu prechádzal cez víkend a videl automobil mimo cesty. O svoje skúsenosti s nečakanou poľadovicou na tomto úseku komunikácie sa podelilo aj množstvo ľudí v komentároch. Niektorí sa dostali do šmyku, ale podarilo sa im zostať na vozovke, cesta ďalších na tomto mieste skončila dopravnou nehodou.

Vodičom preto odporúčame zvýšiť opatrnosť nielen na tomto mieste, ale na každom mostnom objekte či v blízkosti vodných plôch a tokov. Asfalt na vozovke býva v takýchto lokalitách vlhký a chladný, čim rastie pravdepodobnosť tvorby poľadovice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu