Liptovskú nemocnicu preradili v rámci kategorizácie na najnižšiu úroveň, hrozí jej odchod lekárov


Foto: Liptovskú nemocnicu preradili v rámci kategorizácie na najnižšiu úroveň, hrozí jej odchod lekárov Foto: Facebook/Erika Jurinová

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo 30. decembra 2022 základnú kostru novej nemocničnej siete. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

„V súčasnosti sú podmienene vyhodnotené len povinné medicínske programy od druhej úrovne nemocníc. V následnej fáze budú kategorizované ďalšie programy. Inými slovami, ak konkrétne oddelenie v nemocnici nie je zaradené pod povinný medicínsky program, prvá fáza kategorizácie sa tohto oddelenia netýka. Rovnako sa prvá fáza netýka špecializovaných zariadení,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


Jedinou nemocnicou piatej úrovne sa stala Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) spolu s partnerskými nemocnicami. Nemocnicami štvrtej úrovne sa stanú Fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici a Univerzitná nemocnica v Košiciach, pričom úlohy štvrtej úrovne bude plniť aj UNB. 

V rámci Žilinského kraja boli Univerzitná nemocnica Martin a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podmienene zaradené do tretej úrovne. Pacienti v nich nájdu komplexnú akútnu a plánovanú starostlivosť, od starostlivosti o akútne ťažké úrazy cez onkochirurgické zákroky až po intervenčnú liečbu.


Nosná časť zdravotnej starostlivosti, viac ako 75 percent všetkých hospitalizácií, bude poskytovaná nemocnicami prvej a druhej úrovne. Do druhej regionálnej úrovne zaradili v rámci kraja Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, Kysuckú nemocnicu s poliklinikou v Čadci, Dolnooravskú nemocnicu s poliklinikou Dolný Kubín a Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou v Trstenej. V týchto nemocniciach bude poskytovaná štandardná starostlivosť v pôrodníctve, výmeny kĺbov či základné chirurgické zákroky.

V prípade Trstenskej nemocnice o podmienečnom zaradení do druhej kategórie rozhodla najmä vysoká časová nedostupnosť. „Spoločne so starostami v regióne to bol najsilnejší argument, spolu s medicínskymi argumentami. Teraz bude nevyhnutné aby nemocnica robila výkony tak, aby svoju pozíciu obhájila,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši aj naďalej hrozí zaradenie do najnižšej komunitnej úrovne. „Sme v polčase a čiastočne sme uspeli. S Liptovskou nemocnicou ešte pokračujeme v argumentácií a tento boj budeme zvádzať ďalej. Aj keď je nemocnica nateraz zaradená do kategórie jedna, bude poskytovať všetky programy tak ako boli pacienti zvyknutí. Nič sa nemení,“ doplnila Jurinová. 

Lekári z viacerých oddelení Liptovskej nemocnice však v prípade jej zaradenia do najnižšej úrovne avizujú odchod. Podľa nich sa z takýchto nemocníc postupne stanú tzv. „doliečováky“ a lekári nebudú mať motiváciu v nich pracovať. „Mladý lekár chce napredovať, odborne, profesionálne, prakticky. Takáto nemocnica si nikdy neudrží takýchto lekárov a pôjde to postupne ku dnu až sa úplne zavrie,“ povedal primár traumatologického oddelenia v LNsP Marián Selecký. Budúcnosť liptovskomikulášskej nemocnice tak so sebou prináša množstvo otázok. 


Aktuálne skončená prvá fáza kategorizácie je podľa ministra zdravotníctva ďalším dôležitým krokom ku kvalitnejšej sieti nemocníc na Slovensku. Reforma stanovuje čakacie lehoty na plánovanú zdravotnú starostlivosť, časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti či kvalitatívne ukazovatele pre jednotlivé nemocnice. Výsledky druhej fázy kategorizácie nemocníc by ministerstvo zdravotníctva malo zverejniť v prvom štvrťroku 2023.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu