Strata oddelení hrozí aj liptovskej nemocnici, lekári v takomto prípade zvažujú odchod


Foto: Strata oddelení hrozí aj liptovskej nemocnici, lekári v takomto prípade zvažujú odchod Foto: www.nsplm.sk

Optimalizácia siete nemocníc výrazne ovplyvní aj Liptovskú nemocnicu s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Hrozí jej totiž zaradenie do najnižšej komunitnej úrovne, čo by v praxi malo znamenať zatvorenie viacerých oddelení.

V piatok 16. decembra 2022 sa k tejto téme uskutočnilo zasadnutie Združenia miest a obcí Liptova (ZMOL) v Liptovskom Mikuláši. Stretnutia sa okrem členov združenia zúčastnila aj riaditeľka Odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková, ako aj zástupcovia LNsP. 

Cieľom stretnutia bola prezentácia krokov pri avizovanej optimalizácií siete nemocníc, ako aj budúcnosť Liptovskej nemocnice. Primári viacerých oddelení totiž avizujú odchod lekárov v prípade jej zaradenia do najnižšej úrovne v rámci kategorizácie nemocníc. 

„Mladý lekár nie je motivovaný, v takejto nemocnici nezostane, chce napredovať, odborne, profesionálne, prakticky. Takáto nemocnica si nikdy neudrží takýchto lekárov a pôjde to postupne ku dnu až sa úplne zavrie. Či už ambulantná alebo nemocničná sféra tu týmto spôsobnom zanikne,“ povedal primár traumatologického oddelenia v LNsP Marián Selecký.

Podľa námestníka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť LNsP Jána Drobča lekári taktiež nebudú mať motiváciu pracovať v nemocnici s najnižším stupňom.

„Zaradenie našej nemocnice medzi prvé typy neprinesie žiadny benefit pre nás ako obyvateľov Liptova. V médiách sú často proklamované veľké benefity, ako kategorizácia zvýši kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov, avšak nikde sa nehovorí, že táto kvalita nebude bežne dostupná všetkým obyvateľom Slovenska vrátane obyvateľov Liptova,“ uviedol.

Liptáci podpisujú petíciu za zachovanie nemocnice

Verejnosť sa svoj nesúhlas s preradením nemocnice do nižšej úrovne rozhodla vyjadriť aj prostredníctvom petície, ktorú podpísalo už vyše 7-tisíc ľudí. Žiadajú v nej zachovať nemocnicu v Liptovskom Mikuláši s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v kategórií 2. úrovne.


Dôvodom je časová dostupnosť obyvateľov regiónu k zdravotnej starostlivosti, ktorá by sa značne skomplikovala pre okolité obce. Spádová oblasť Liptovskej nemocnice predstavuje až 72-tisíc obyvateľov. 

„Ide o najviac vyhľadávaný región turistami v rámci Slovenska počas celého roka. V regióne Liptova sú organizované rôzne športové podujatia. V rámci regiónu pracujú ľudia aj v jednom z ťažších odvetví, ako je lesníctvo. Z toho dôvodu máme za to, že zaradenie nemocnice do 1. úrovne by znamenalo obrovské problémy,“ uvádzajú autori petície. 

Ďalším dôvodom je podľa nich aj devalvácia vzdelania pre budúcich zdravotníkov miestnej strednej zdravotníckej školy, ako aj degradujúci prístup k zmodernizovaným oddeleniam nemocnice. 


Za zachovanie nemocnice bojuje aj Žilinský samosprávny kraj

Zaradenie Liptovskej nemocnice do najnižšej komunitnej úrovňe odmieta aj krajská samospráva. „Sme presvedčení o tom, že Liptovská nemocnica patrí do 2. úrovne a naše presvedčenie máme podporené aj reálnymi dátami z porovnaní, ktoré neustále komunikujeme s Ministerstvom zdravotníctva,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Na piatkovo zasadnutí preto prítomným starostom, ako aj primátorovi mesta Liptovský Mikuláš odprezentovali vypracovanú argumentáciu k dátam, na základe ktorých ministerstvo pristúpilo k zaradeniu nemocnice.

„Ubezpečujem vás, že intenzívne pracujeme a budeme pracovať na tom, aby sa zdravotná starostlivosť v našom kraji neustále skvalitňovala a bola dostupná všetkým našim obyvateľom,“ doplnila Jurinová. 

Budúcnosť liptovskomikulášskej nemocnice by mala byť známa ešte tento mesiac. Ministerstvo zdravotníctva do konca roka zverejní základnú kostru novej nemocničnej siete. Pôjde o konkrétny zoznam nemocníc s ich zaradením do jednotlivých úrovní od druhej po piatu. Zároveň určí zoznam základných povinných medicínskych programov, ktoré musia nemocnice v danej úrovni spĺňať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu