Požiar v Malej Fatre zrejme spôsobil zapnutý varič, na likvidácii sa podieľalo 63 hasičov


Foto: Požiar v Malej Fatre zrejme spôsobil zapnutý varič, na likvidácii sa podieľalo 63 hasičov
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Chata pod Chlebom

Požiar, ktorý zachvátil hrebeň Malej Fatry v sobotu 12. novembra  2022 večer sa hasičom podarilo zlikvidovať za necelé štyri hodiny. V nedostupnom horskom teréne medzi Chlebom a Poludňovým grúňom horel suchý trávnatý porast.

Na miesto boli vyslaní 15 profesionálni hasiči s technikou z Martina a Terchovej a 48 členov Dobrovoľných hasičských zborov obcí Krpeľany, Nolčovo, Ratkovo, Sučany, Šútovo, Turany a Párnica. Požiar bol hasený z dvoch strán: Žilina – Terchová a zo strany Martin – Dolný Kubín. Hasičom vypomáhali aj príslušníci Horskej záchrannej služby, ktorí za pomoci dronu s termovíziou vyhľadávali skryté ohniská a monitorovali situáciu.

Počas zásahu bola pravdepodobne odhalená aj príčina požiaru, o ktorej informovala v príspevku na sociálnej sieti Chata pod Chlebom: Hasiči našli varič, ktorý ešte horel. Niekto nezodpovedný chcel pravdepodobne bivakovať a varit si večeru . Spôsobiť mohol nielen materiálne škody ale aj ohrozit ľudské životy. Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli uhasiť požiar, ktorý mohol ohroziť aj chatu.“

Informáciu potvrdil aj Hasičský a záchranný zbor, ktorý okrem tlejúceho variča našiel aj plynovú bombu a hrniec s bližšie neidentifikovaným obsahom. Osoby sa na mieste požiaru údajne nenachádzali. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu