Nevyspádovaný most na Vlčincoch mesto vysvetľuje zdražovaním, teraz bude musieť priplatiť za ďalšie opravy


Foto: Nevyspádovaný most na Vlčincoch mesto vysvetľuje zdražovaním, teraz bude musieť priplatiť za ďalšie opravy

Rekonštrukcia poškodeného mosta na ulici Matice slovenskej v Žiline bola pred niekoľkými dňami ukončená. Daždivé počasie, ktoré zasiahlo v uplynulom týždni aj naše územie však odhalilo mnoho nedostatkov. Viaceré betónové časti mosta majú rôzne zakrivenia, každý z jazdných pruhov má iný spád a na vozovke sa tak nahromadila zrážková voda. 


Mesto uzavrelo so zhotoviteľom niekoľko zmlúv na opravu mosta. Ceny prác sa tak postupne navyšovali až do výšky 188-tisíc eur, čo samospráva vysvetľuje ťažkou ekonomickou situáciou v súvislosti so zdražovaním.

„V množstve realizovaných projektov vznikajú ťažkosti, ktoré sú objektívne spôsobené vysokými cenami energií, stavebných materiálov či nedostatkom kvalifikovaných disponibilných odborníkov, ale aj nepredvídateľnými problémami, ktoré vznikajú pri realizácii,“ vysvetlil hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 

Odvodnenie cesty v oblasti mostného objektu a rovnako aj vyspádovanie vozovky však podľa radnice nebolo súčasťou projektu, preto si musí tieto úpravy dodatočne objednať od ďalšej spoločnosti. Okrem predĺženého času riešenia problému sa tak môžu objaviť aj ďalšie výdavky. Na mesto Žilina sme sa preto obrátili so žiadosťou o stanovisko k aktuálnemu stavu mosta na najväčšom žilinskom sídlisku Vlčince.



„Problémy na mostnom objekte na Ulici Matice slovenskej aktuálne intenzívne riešime. Kritické miesta mesto eviduje a v súčasnosti realizuje návrh technických riešení, ktoré by aj do budúcnosti mali zabrániť tomu, aby sa tam hromadila voda,“ uviedol hovorca. 

Podľa jeho slov bolo projektantom stavby navrhnuté a predložené riešenie projektovej dokumentácie, podľa ktorej sa aktuálna oprava realizovala. Odstránené boli poruchy, ktoré boli zistené pri odkrytí jednotlivých konštrukcií. Konečnou úpravou mostného objektu by malo byť vyriešené aj odvedenie stekajúcej vody.

Rekonštrukcia predmetného mosta je jedným zo 64 projektov v celkovej hodnote takmer 5 miliónov eur, ktoré mesto Žilina plánuje ukončiť ešte v tomto roku. V minulosti sa na predmetnom moste ešte nerealizovala väčšia rekonštrukcia, vizuálne sa len opravil poškodený a chýbajúci travertínový obklad mosta. Otvorením stavby boli v minulom roku zistené poškodené vonkajšie rímsy oboch mostných telies, degradácia betónových konštrukcií a prasknutý prekladový nosník.   

„Za stavbu je zatiaľ stále zodpovedný zhotoviteľ, mesto dielo ešte neprevzalo. Prosíme preto o trpezlivosť a pochopenie pri realizácii ďalších prác,“ doplnil hovorca.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu