Polícia v Martine upozorňuje na podvodníkov. Takéto príbehy si dokázali vymyslieť, aby od seniorov vylákali peniaze


Foto: Polícia v Martine upozorňuje na podvodníkov. Takéto príbehy si dokázali vymyslieť, aby od seniorov vylákali peniaze Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Aj v Žilinskom kraji vyčíňa organizovaná skupina ľudí, ktorá prostredníctvom podvodných telefonátov okráda starších ľudí o úspory. Preventistka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine preto vykonáva preventívne aktivity zamerané na prevenciu podvodov páchaných na senioroch.

Občanov upozorňuje na páchanie podvodov a krádeží pod vymyslenými legendami, ktorými sa podvodníci snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v slabej chvíli od nich vylákať peniaze, alebo ich okradnúť.

Podvodníci najčastejšie kontaktujú seniorov prostredníctvom telefonátu s celou škálou vymyslených historiek a emotívnych príbehov. Najčastejšie sa predstavujú ako ich príbuzní alebo známi a súrne žiadajú požičať peniaze na rôzne účely, ako je kúpa auta či nehnuteľnosti.

Taktiež sa predstavujú aj ako lekári a oznámia seniorom, že ich príbuzný spôsobil vážnu dopravnú nehodu, leží v nemocnici a nemôže komunikovať, lebo si pri nehode odhryzol jazyk. Ďalej na nich začnú naliehať, že súrne potrebujú peniaze na vyplatenie škody, ošetrenie a neoznámenie prípadu polícii.


Vyskytujú sa aj prípady, kedy sa páchatelia predstavujú v telefóne ako pracovníci elektrární, plynární alebo vodární, a zneužívajúc situáciu pri odpise spotreby elektrickej energie, vody alebo plynu ich rovnako okradnú.

Žilinská polícia už eviduje dva prípady, kedy sa podvodníci predstavili ako členovia Policajného zboru. Jeden takýto prípad sa udial v žilinskej mestskej časti Strážov, druhý v Čadci. Obom dôchodkyňam falošný policajt v telefóne oznámil, že do ich bytu je naplánovaná lúpež. Následne ich vyzval k tomu, aby okamžite z okna vyhodili všetky peniaze a cennosti čo majú doma, aby ich mohli „ochrániť“. 

V tejto súvislosti Policajný zbor odporúča seniorom, aby boli obozretní voči neznámym osobám, a aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú. V prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, môžu ihneď kontaktovať políciu na čísle 158.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu