Mestskú knižnicu v Bytči zrekonštruovali, mesto prispelo aj na výmenu okien či zateplenie


Foto: Mestskú knižnicu v Bytči zrekonštruovali, mesto prispelo aj na výmenu okien či zateplenie

Mestskú knižnici v Bytči sa podarilo obnoviť, zautomatizovať, internetizovať a vybaviť počítačovou technikou i novým, účelným mobiliárom. Zriaďovateľ knižnice, Mesto Bytča, prispel na výmenu okien, zateplenie a úpravu fasády budovy knižnice, výmenu podláh i ďalšie interiérové úpravy.

K modernizácii došlo aj vďaka Fondu na podporu umenia, keďže v priestoroch sa konajú aj podujatia a klubové stretnutia občanov, čím sa ešte viac upevnil charakter komunitnej knižnice.

„Realizáciou niekoľkých ďalších projektov postupne došlo k výmene regálov, centrálneho výpožičného pultu,  detského kútika a pod. Veľkú odozvu u čitateľov mal nákup a sprístupnenie biblioboxu, prostredníctvom ktorého môžu čitatelia požičané knihy vrátiť aj v dobe, keď je knižnica zatvorená,“ vysvetľuje Božena Sobolová z metodického oddelenia Krajskej knižnice v Žiline.

Knižnica uchováva a sprístupňuje 30-tisícový knižničný fond, medzi inými aj dokumenty s miestnou a regionálnou tematikou. V priebehu každého roka do knižnice pribudne okolo 500 až  800 nových kníh a každý pracovný deň je v knižnici k dispozícii 30 titulov aktuálnych periodík na relaxačné čítanie i vzdelávanie.

„V období mimo pandémiu mestská knižnica každý rok zrealizovala viac ako 50 000 výpožičiek. Obľúbenou službou, ktorá je využívaná hlavne študentami, je medziknižničná výpožičná služba. V prípade, ak čitateľom požadovanú knihu knižnica nevlastní, môže ju prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby získať z inej knižnice. Ročne takto knihovníčky pre čitateľov mestskej knižnice sprostredkujú viac ako 600 kníh z iných knižníc,“ dodáva Sobolová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu