Nové pracovisko participatívnych politík má zapájať do rozvoja Žilinského kraja laickú aj odbornú verejnosť


Foto: Nové pracovisko participatívnych politík má zapájať do rozvoja Žilinského kraja laickú aj odbornú verejnosť Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na úrade Žilinského samosprávneho kraja pôsobí už štyri mesiace pracovisko participatívnych politík. Prioritou pracoviska je umožniť laickej a odbornej verejnosti podieľať sa na rozvoji kraja a vypočuť si ich názory v oblastiach, ktoré sú pre kraj rozhodujúce.

Pri jeho tvorbe vytvorila niekoľko pracovných skupín v jednotlivých regiónoch a oblastiach, v ktorých diskutovali najdôležitejší starostovia, primátori, podnikatelia, experti a ďalší kľúčoví aktéri z územia.

Tento nástroj využila župa už v minulosti, napríklad pri spracovaní strategického rozvojového dokumentu – Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 21+, ktorý aktuálne dokončuje.

Participácia nám umožnila vypočuť si skúsenosti a názory ľudí z terénu a získať tak hlbší prehľad o riešených témach. Vďaka tomu sme boli schopní vytvoriť oveľa kvalitnejšie a adresnejšie rozvojové dokumenty, ktoré podstatne lepšie odzrkadľujú realitu nášho kraja,” povedala županka Erika Jurinová.


Zapájaním verejnosti minimalizujeme prípadné problémy pri zavádzaní zmien a skrátime tak čas potrebný k realizácii našich zámerov. Éra politík vytváraných za stolom je definitívne za nami,  chceme ísť cestou dôvery a dialógu s občanmi, lebo všetci sme obyvateľmi nášho kraja,“ doplnila županka.  

Vytvorenie pracoviska participatívnych politík je ďalším z krokov kraja, ktoré majú viesť k jeho väčšej transparentnosti a zúčtovateľnosti dôležitých rozhodnutí, priniesť má aj vyššiu efektivitu a šetrenie verejných zdrojov.

Aj vďaka tomu kroku dosiahol Žilinský samosprávny kraj tretie miesto v hodnotení Transparency International v kategórii účasť verejnosti na rozhodovaní.

Nové oddelenie vzniklo v rámci národného projektu Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík II., ktorý súbežne prebieha na ďalších piatich samosprávnych krajoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu