Pri príležitosti Svetového dňa Rómov sprístupnilo Martinské národné múzeum výstavu Zrkadlo duše


Foto: Pri príležitosti Svetového dňa Rómov sprístupnilo Martinské národné múzeum výstavu Zrkadlo duše Foto: Slovenské národné múzeum/snm.sk

Slovenské národné múzeum - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku každoročne pripravuje rôzne výstavy a podujatia pri príležitosti Svetového dňa Rómov. Tento rok návštevníkom ponúka výstavu Zrkadlo duše, na ktorej svoju tvorbu predstaví mladá rómska výtvarníčka Šarlota Bottová.

„Detailne – kúsok po kúsku – skladá portrétovanú osobu aj mladá rómska výtvarníčka Šarlota Bottová. Vo svojich dielach zobrazuje portréty známych osobností, ale aj bežných ľudí zo svojho okolia, ktorí majú v tvári vpísané mnohé z ich života,“ uviedla Milena Kiripolská zo Slovenského národného múzea v Martine.

Šarlota Bottová pochádza z obce Veľké Teriakovce, no momentálne žije a tvorí v Hnúšti. Na svojich portrétoch zachytáva tváre osôb, ktoré ju zaujali natoľko, aby sa ich rozhodla zvečniť. Jej diela boli v minulosti vystavené na viacerých miestach na Slovensku a dokonca aj v Pražskej galérii Phundrado vudar. 

“Tvorí najmä grafitovými ceruzkami, no aktuálne venuje pozornosť aj akrylovým farbám, pričom doposiaľ vytvorila viac ako stovku diel. Na výstave si návštevníci môžu pozrieť prierez jej tvorbou – z časového hľadiska aj z hľadiska vývoja ňou používaných techník,” dodala Milena Kiripolská.

Výstava Zrkadlo duše je v priestoroch Etnografického múzea v Martine sprístupnená od 5. apríla do 5. júna tohto roku. Prostredníctvom každoročných výstav a podujatí sa Slovenské národné múzeum snaží zvyšovať povedomie o kultúre Rómov či upozorňovať na diskrimináciu a problémy, ktorým v Európe čelia.

Miesto: Etnografické múzeum Martin
Dátum: 05.04.2022 - 09:00    05.06.2022 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu