Silný vietor poškodil elektrické vedenia v Žilinskom kraji, niektoré domácnosti budú do rána bez elektriny


Foto: Silný vietor poškodil elektrické vedenia v Žilinskom kraji, niektoré domácnosti budú do rána bez elektriny Foto: ilustračné / Stredoslovenská distribučná, a.s.

Nepriaznivé poveternostné podmienky, ktoré prevládajú počas celého dnešného dňa (30. 1.) na severe stredného Slovenska, spôsobili poruchy elektrických vedení. Pre poškodené rozvodné siete bolo od rána bez dodávok elektrickej energie celkovo 30-tisíc odberných miest.

Energetikom zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sa, našťastie, darí problémy odstraňovať priebežne. Vďaka ich nasadeniu v mimoriadne náročných a nebezpečných podmienkach je bez elektriny momentálne už len menej ako tritisíc domácností.

„Najviac práce majú na Liptove a Hornom Považí. Keďže vietor neutícha, situácia sa stále mení. Je veľmi pravdepodobné, že do rána pribudnú ďalšie poruchy. Tam, kde to bude vzhľadom na podmienky a bezpečnosť možné, urobia pracovníci údržby zo SSD všetko pre to, aby dodávku elektriny obnovili ešte dnes,“ spresnil hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Niektorých obyvateľov však čaká noc bez elektrického prúdu. Najmä tých, ktorí majú poruchy na úrovni nízkeho napätia. Pri odstraňovaní kalamity totiž postupujú elektrikári podľa napäťovej úrovne.


Keď vyriešia problémy na vedeniach vysokého napätia, ktoré majú dosah na stovky domácností, začnú riešiť poruchy na lokálnych sieťach s dopadom na jednotlivé ulice a domácnosti. Vo všetkých prípadoch musia dbať aj na svoju bezpečnosť, čo nie je v aktuálnych podmienkach vôbec jednoduché.

„Stredoslovenská distribučná uisťuje obyvateľov, že robí maximum, aby situáciu vyriešila čo najskôr. Prosí ich však o trpezlivosť a obozretnosť. Poruchová linka je už niekoľko hodín preťažená. Dispečerom by veľmi pomohlo, keby ju odberatelia využívali len v naozaj nevyhnutných prípadoch,“ dodal hovorca Stredoslovenskej distribučnej.

Ľudia môžu na poruchovú linku volať napríklad vtedy, ak vidia pretrhané vodiče spadnuté na zem, požiar na elektrickom vedení alebo inú nebezpečnú situáciu, ktorá by mohla ohroziť životy či majetok.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.