Trialóg o bielych miestach a čiernych škrvnách v pamati


Foto: Trialóg o bielych miestach a čiernych škrvnách v pamati

Robert Kirchhoff sa vo svojej tvorbe sústreďuje najmä na traumatizujúce historické udalosti z obdobia 20. storočia. Aktuálne pripravuje historickú dokumentárnu esej Konšpirácia ticha o príbehu správy Wetzlera a Vrbu, ktorá sa stala jedným z najdôležitejších dokumentov v dejinách ľudstva. Mnohé z jeho filmov získali ocenenia doma aj v zahraničí.

Miroslav Tóth venoval svoju skladbu Black Angels Songs Vojtechovi a Barbore Gálovcom, Vojtecha Gála zastrelil nemecký vojak na pochode smrti z koncentračného tábora Sachsenhausen v apríli 1945. Manželka Barbora s dvomi deťmi, Egonom a Fedorom, boli v tom čase v terezínskom gete. Autor dielom poukazuje na nevyrovnanú povojnovú minulosť u nás a na tragické dôsledky nacionálneho socializmu a fašizmu s presahom do dneška.

Trialóg nielen o skladbe Black Angels Songs a filme Konšpirácia ticha, ale aj o prenose individuálnej a kolektívnej traumy a rizikách recidívy. Pýtať sa budeme aj na to, či môžu konkrétne umelecké diela meniť spoločnosť k lepšiemu.

Hudobná ukážka:

Sláčikové kvarteto Dystopic Requiem Quartet v zložení Davida Danel – prvé husle. Anna Veverková – druhé husle, Peter Zwiebel - viola, Andrej Gál – violončelo a Miroslav Tóth – elektronika.


Termín: sobota 7. augusta 2021 o 15.00hod
Miesto: NADÁCIA POLIS, Žilina, Mariánske námestie 31

Hostia:
Robert Kirchhoff, filmový režisér, scenárista, producent a kameraman, vysokoškolský pedagóg
Miroslav Tóth, skladateľ súčasnej a experimentálnej hudby
Fedor Gál, jeden z lídrov Verejnosti proti násiliu, spisovateľ a publicista (aj v úlohe moderátora)

Diskusia je sprievodným podujatím projektu Vrba-Wetzler Memoriál (SK, 2021). V partnerstve s ICEJ ju organizujeme v rámci kandidatúry mesta Žilina na Európske hlavné mesto kultúry Žilina Beskydy 2026.

FB udalosť: https://www.facebook.com/events/237822301227154

 

Miesto: NADÁCIA POLIS, Žilina, Mariánske námestie 31
Dátum: 07.08.2021 - 15:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu