V mestskej časti Bytčica kompletne zrekonštruovali železničné priecestie, niektoré práce musia reklamovať


Foto: V mestskej časti Bytčica kompletne zrekonštruovali železničné priecestie, niektoré práce musia reklamovať

Jedno z dvoch frekventovaných železničných priecestí v mestskej časti Žilina - Bytčica prešlo kompletnou rekonštrukciou. Priechod cez regionálnu trať Žilina - Rajec nachádzajúci sa v blízkosti čerpacej stanice získal nové zabezpečenie so svetelno-zvukovou signalizáciou a závorami.

Vďaka zrealizovanej rekonštrukcii sa v tejto lokalite výrazne zvýši bezpečnosť. V minulosti došlo na priecestí k niekoľkým zrážkam osobných áut s vlakmi. Niektorí motoristi idúci v kolóne tiež zvykli v čase dopravnej špičky zastaviť s vozidlom aj priamo na trati.

Odteraz bude prejazd cez koľajisko blokovaný závorami a monitorovaný kamerovým systémom. Vodičom motorových vozidiel sa bude navyše cez trať prechádzať o niečo plynulejšie ako predtým.

V rámci rekonštrukcie sa vymenilo priecestné zabezpečovacie zariadenie, vybudovala nová elektrická prípojka a vymenila priecestná konštrukcia. Pribudol tu aj kamerový systém a nové verejné osvetlenie. Obnova ešte nie je úplne dokončená, niektoré súčasti preto zatiaľ nie sú v prevádzke.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaplatili podľa zmluvy o dielo za tieto práce sumu viac ako 622-tisíc eur bez DPH. Ako uviedla hovorkyňa Ria Feik Achbergerová, stavbu realizuje žilinská spoločnosť ADTS, s. r. o., ktorá ju aj naprojektovala.


Krátko po sprejazdnení nového železničného priecestia sa po daždivom počasí objavili komplikácie, na ktoré upozornili obyvatelia Bytčice. V okolí sa začala hromadiť voda, ktorá nemá kam odtekať. ŽSR o probléme vedia a preto požiadali zhotoviteľa o vyriešenie.

„Projektant musí navrhnúť technické riešenie pre odvodnenie. Za účelom doriešenia odvodnenia PZZ je predbežne zvolané miestne šetrenie na 16. 07. 2021 o 9.00 hod. na mieste stavby,“ spresnila Ria Feik Achbergerová.

Druhé frekventované priecestie v Bytčici zatiaľ zrekonštruovať neplánujú. V máji tohto roka tam došlo k poruche, následkom ktorej sa otvorili závory ešte pred prejazdom osobného vlaku. Prechádzajúci motoristi si našťastie včas všimli dráhové vozidlo a neprešli cez koľajisko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu