Na sídlisku Vlčince pribudol domček pre hmyz, zaplnili ho deti zo základnej školy Karpatská


Foto: Na sídlisku Vlčince pribudol domček pre hmyz, zaplnili ho deti zo základnej školy Karpatská

V priestore Dobšinského sadu na sídlisku Vlčince nedávno pribudol nový domček pre hmyz. O jeho naplnenie rôznorodým prírodným materiálom sa postarali žiaci zo základnej školy na Karpatskej ulici. Domček alebo hotel pre hmyz je konštrukcia vyrobená z dreva, ktorá je vyplnená rôznymi druhmi prírodných materiálov slúžiacich ako úkryt.

Umiestnením takéhoto hotela do záhrady či parku môžeme prilákať opeľovače a užitočný hmyz, ktorý sa postará o biologickú ochranu niektorých rastlín. Do jeho vnútra je vhodné umiestniť napríklad suché rastlinné zvyšky vrátane listov, konárov i drobných vetvičiek, ale aj opadané suché plody, mach, slamu či šišky. Toto všetko využíva hmyz ako svoj príbytok.

Prospešný hmyz, ktorý sa do nového domova nasťahuje, zabezpečí vo svojom okolí rovnováhu a neustálu prirodzenú starostlivosť o kvety či plody a zároveň pomáha zbaviť sa škodcov. V priestore Dobšinského sadu na Vlčincoch sú preň podmienky priam ideálne. 

Po umiestnení domčeka do parku sa žiaci základnej školy na Karpatskej chopili príležitosti naplniť ho a dokonale ju využili. Do jeho vnútra doplnili aj nové drevené steny, vďaka ktorým vytvorili miesto pre ďalší materiál. 

S inštaláciou hotela počítala mestská poslankyňa Iveta Martinková ešte pred samotnou prestavbou nevyužívanej asfaltovej plochy na sad: „Trvalo to síce dosť dlho popri všetkom, ale stalo sa. Fantastické je, že prišli detičky z Karpatskej školy so svojou pani učiteľkou a hotel takmer celý rôznorodo so záujmom a radosťou naplnili. Pritom mi rozprávali, že aký veľký zmysel pre prírodu má táto ich činnosť,“ uviedla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu