Covid im vzal mamu. Vďaka sestrám zo Žiliny povolili návštevy a pri pandémii informujú o obetiach, a nie úmrtiach


Foto: Covid im vzal mamu. Vďaka sestrám zo Žiliny povolili návštevy a pri pandémii informujú o obetiach, a nie úmrtiach Foto: Archív L.Ď.

Sestry Lucia Ďurajková a Lenka Straková zo Žiliny založili iniciatívu Skutočné obete po tom, ako ochoreniu Covid-19 podľa ich mama. Vo veku 56 rokov a zo začiatku s miernym priebehom nič nenasvedčovalo tomu, že by sa z choroby nemala dostať. Postupom času sa ale jej stav zhoršoval, a po obojstrannom zápale pľúc nakoniec skončila na intubácii. Dnes je jednou z vyše dvanásťtisíc obetí koronavírusu na Slovensku.

Vlastná traumatická skúsenosť a poznanie, aké je ťažké vyrovnať sa so stratou najbližšieho, priviedla sestry k založeniu iniciatívy Skutočné obete. V nej sa, okrem iného, snažia pomáhať prekonať bolesť zo straty blízkej osoby ľuďom s rovnakou skúsenosťou. Tých sú v krajine desaťtisíce. Na podporu založili uzatvorenú skupinu Rodiny a priatelia obetí Covidu-19 na sociálnej sieti s možnosťou výmeny skúsenosti, zdieľania príbehu a vzájomnej podpory. 

„Počas uplynulých mesiacov sa do rovnakej situácie ako my dve dostali desaťtisíce ďalších ľudí, ktorí bez možnosti kontaktu či rozlúčky prišli o svojich blízkych za mimoriadne stresujúcich okolností. Zdieľanie traumy je jeden z najúčinnejších spôsobov terapie. Hlavnou ideou bolo vytvorenie bezpečného priestoru pre zdieľanie pocitov, skúseností a bolesti. Súčasťou je aj odborná psychologická pomoc, pro bono nám služby poskytujú dve psychologičky,“ vysvetľuje Lucia Ďurajková.

O obetiach namiesto úmrtí informuje štát aj veľké médiá

Súčasťou iniciatívy Skutočné obete je aj snaha zmeniť mediálny slovník a spôsoby informovania s poukázaním na to, že koronavírus má na Slovensku obete. A nie úmrtia.


„Našim cieľom je poukázať na to, že za zverejňovanými číslami v štatistike sú skutoční ľudia a ich osudy. Dôležité je, že svoj slovník zmenili všetky štátne inštitúcie, vrátane Ministerstva zdravotníctva SR, a tiež najväčšieho portálu korona.gov.sk. A taktiež mnohé médiá,“ dodáva autorka iniciatívy.

Ďalšou výraznou zmenou, ktorú sa podarilo docieliť, je povolenie návštev na COVID oddeleniach pre blízkych pri vážne chorých pacientoch a zomierajúcich. Blízke osoby môžu za dodržania epidemiologických podmienok navštíviť pacientov ťažko chorých s predpokladom dlhodobej hospitalizácie nad 14 dní a zomierajúcich. Rovnako na požiadanie pacienta umožňuje nemocnica návštevu kňaza za účelom podávania sviatostí.

„Vedie sa evidencia navštevujúcich osôb, ktoré potvrdia porozumenie riziku návštevy pacienta s infekčným ochorením a prevzatie zodpovednosti v prípade prenosu infekcie od navštíveného pacienta. Návštevy sa umožňujú 1-2 osobám prichádzajúcim na návštevu k jednému pacientovi. Režim možných návštev na oddelení, kde sú hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19, zverejní nemocnica na webovej stránke a pri vstupe na oddelenie,“ informuje vo vyhláške rezort zdravotníctva.

Aktivita občianskeho združenia Skutočné obete nekončí, naopak, pripravujú aj presah do skutočného života. Niektorí členovia skupiny sa už stihli vzájomne stretnúť a sú v užšom kontakte, čím si pomáhajú zvládať situáciu. V spolupráci s neziskovou organizáciou Plamienok, ktorá organizuje detský tábor, plánujú možnosť zúčastnenia detí so zameraním na vyrovnávanie sa so stratou blízkych osôb.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu