Turista našiel cez víkend vo Veľkej Fatre granát, v Malej Fatre stretla skupinka ľudí medveďa


Foto: Turista našiel cez víkend vo Veľkej Fatre granát, v Malej Fatre stretla skupinka ľudí medveďa Foto: Horská záchranná služba

V piatok 5. júna v popoludňajších hodinách riešili horskí záchranári v Žilinskom kraji dva vážne prípady. V prvom išlo o nález starej munície, v druhom o stretnutie turistov s medveďom.

Prvé hlásenie ohľadom nálezu granátu prijala tiesňová linka Horskej záchrannej služby (18300) z Veľkej Fatry. Záchranárov upozornil turista, ktorý ho našiel na modro značenom turistickom chodníku z Chyžiek smerom na Chatu pod Borišovom.

„O súčinnosť bol požiadaný policajný pyrotechnik, ktorého na miesto nálezu sprevádzali horskí záchranári. Pyrotechnik, ktorý  určil, že sa jedná o granát z 2. sv. vojny, muníciu zabezpečil a následne odviezol k zneškodneniu,“ spresňuje Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.


O niečo neskôr prijali horskí záchranári druhú žiadosť o pomoc z Malej Fatry. V oblasti prvej vyhliadky na modro značenom Zbojníckom chodníku sa nachádzal medveď, kvôli ktorému nemohli turisti na trase pokračovať.

„Po hodinovom čakaní vystrašení požiadali o pomoc horských záchranárov. Tí v súčinnosti s príslušníkmi PZ SR odišli na miesto udalosti, medzitým však medveď utiekol. Záchranári HZS spoločne s príslušníkmi polície turistov následne sprevádzali na parkovisko, odkiaľ už pokračovali samostatne,“ uvádzajú horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba