FOTO: V Uzbekistane vysadili prvý Strom pokoja, postaralo sa o to združenie zo Žiliny


FOTO: V Uzbekistane vysadili prvý Strom pokoja, postaralo sa o to združenie zo Žiliny
Galéria: 25 fotiek
Foto: Servare et Manere

V Parku víťazstva v Taškente vysadili v poradí 16. Strom pokoja, globálny medzinárodný projekt s identickým menom vznikol pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a bol vytvorený žilinským krajinným architektom Markom Sobolom. V realizácii a sadení stromov pokoja pomáha Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Projekt Strom pokoja oficiálne reprezentuje Slovenskú republiku pod značkou “DOBRÝ NÁPAD SLOVENSKO – GOOD IDEA SLOVAKIA, IDEAS FROM SLOVAKIA” a jeho organizátorom je občianske združenie - mimovládna organizácia Servare et Manere so sídlom v Žiline.

Vo svojom začiatku sa spájal Strom pokoja s obeťami globálnych vojnových konfliktov, pretože prvá svetová vojna mala veľký vplyv aj na architektovu rodinu. Jeho pradedo Ondrej Sobola (Andreas Szobola) zomrel na ruskom bojisku na neznámom mieste. Táto udalosť autora inšpirovala k vytvoreniu živého pamätníka vojakom, ktorí zomreli na bojiskách prvej svetovej vojny na neznámych miestach a sú pochovaní bez označenia ich mien a identity.

„Pravdepodobne neexistuje na svete žiadna krajina, ktorá by nemala vojnovú obeť, alebo neznámeho vojaka. Okrem obetí vojen sa v súčasnosti však čoraz častejšie stretávame s rôznymi prírodnými katastrofami, vrátane epidémií, ktorých obete sa dajú tak isto počítať v desaťtisícoch. Projekt vzdáva hold aj týmto ľuďom a chce upozorňovať aj na aktuálne environmentálne problémy s jediným hlavným cieľom: spájať národy v priateľstve a porozumení tým najekologickejším spôsobom: výsadbou pamätných stromov,“ dodáva Marek Sobola, riaditeľ Servare et Manere.

Zdroj: Servare et Manere

Strom pokoja pripomína potrebu udržiavania kolektívnej historickej pamäte a v neposlednom rade aj zvyšovania environmentálneho povedomia verejnosti. Výsadba pamätného stromu ako jedného z nástrojov kultúrnej diplomacie, je tiež využiteľná k zvyšovaniu environmentálneho povedomia verejnosti.

„Prostredníctvom každej výsadby môžeme medzinárodne upozorniť nielen na nezmyselnosť vojenských konfliktov ale aj globálne environmentálne problémy, ktoré zasahujú všetky sféry spoločenského života na každej jeho úrovni. Ide o medzinárodný prienik spoločného záujmu štátov - každá krajina si rôznym spôsobom chráni a pripomína pietne miesta a tak isto rôznym spôsobom pristupuje ku klimatickým zmenám,“ vysvetľuje Sobola.


Vďaka Stromu pokoja sa od roku 2018 podarilo spojiť ľudí z 18 krajín na 3 kontinentoch. Do súčasnosti bolo vysadených 15 Stromov pokoja, z toho 7 na Slovensku a ďalšie v Rusku, Spojených štátoch amerických, Spojenom kráľovstve, Lichtenštajnsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku a Srbsku.

Ďalším v poradí je 16. v Uzbekistane, vysadený bol za účasti predstaviteľov uzbeckej vlády, slovenskej diplomatickej misie v Uzbekistane a ďalších zaujímavých hostí. Výsadba sa realizovala v súlade a s rešpektom všetkých protipandemických opatrení.

Servare et Manere sa snaží už od svojho vzniku napĺňať ciele, ktoré boli dôvodom jeho vzniku. Ide najmä o aktivity týkajúce sa rozvoja mieru, priateľstva a ochrany prírody na medzinárodnej a domácej úrovni, vrátane propagácie kultúrnych a historických pamiatok a zvyšovania environmentálneho povedomia. K tomuto účelu bolo zriadených aj niekoľko vyznamenaní.

„Naše najvyššie ocenenie s názvom Pamätná plaketa Stromu pokoja si v minulosti prevzala Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky a tiež Jej Veličenstvo Margaréta II., dánska kráľovná. Aj po dnešnej výsadbe sme odovzdali naše vysoké vyznamenania. Výsadba v Parku víťazstva v Taškente je pre našu asociáciu, ako aj Slovenskú republiku veľmi významnou poctou, pretože náš strom je prvým zahraničným stromom vysadeným na tomto nádhernom a dôstojnom mieste,“ uzavrel krajinný architekt zo Žiliny.

Pamätnú medailu Stromu pokoja udelili pánovi Rustambekovi Qurbanovovi, predsedovi Výboru pre medzinárodné vzťahy a priateľstvo so zahraničím v rámci kabinetu ministrov Uzbeckej republiky a tiež pánovi Jánovi Borymu, veľvyslancovi Slovenskej republiky v Taškente. Jej udelením vyjadruje iniciatíva poďakovanie tým, ktorí sa zaslúžili o šírenie myšlienok porozumenia a prepojenia medzi národmi a pomohli implementácii projektu v Taškente.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ján Bory a Marek Sobola pri vysadenom strome