V Malej Fatre našli telo mladého rysa ostrovida, pitva potvrdila zastrelenie brokovnicou


Foto: V Malej Fatre našli telo mladého rysa ostrovida, pitva potvrdila zastrelenie brokovnicou Foto: ilustračné

Monitoring veľkých šeliem v Národnom parku Malá Fatra priniesol aj informáciu, že rys ostrovid je najmenej početnou veľkou šelmou na území chránenej oblasti. Monitoring organizovala začiatkom februára Správa NP Malá Fatra v spolupráci s verejnosťou, odborníkmi na danú tému a zástupcami poľovných revírov.

Nízka populácia rysa má problém aj kvôli pytliakom: „Dňa 6. februára 2021 sme prijali emailom informáciu o náleze kadáveru mladého jedinca rysa ostrovida. Na základe oznámenia pracovníci správy národného parku vykonali obhliadku. Vzhľadom na skutočnosť, že telo uhynutého rysa sa nachádzalo v relatívne prehľadnom teréne (kde sa zrejme žiadny jedinec nerozhodne skonať) a len niekoľko desiatok metrov od poľovníckeho posedu, obhliadka sa uskutočnila za súčinnosti polície SR,“ informujú správcovia parku.

Telo jedinca následne podrobili veterinárnemu vyšetreniu, ktoré potvrdilo obavy z predbežného odhadu - rysa niekto zastrelil. S ohľadom na miesto nálezu nejde o jedinca, ktorý by pochádzal z iného poľovného revíru:

„Pomocou röntgenu sa preukázala predtucha, že rys uhynul v dôsledku strelného poranenia. Pitva následne doložila, že strelné poranenie nebolo spôsobené krátkou guľovou zbraňou, ale brokovnicou. Podľa doloženej veterinárnej správy bolo strelné poranenie letálne, rys po takomto zásahu nebol schopný unikať stovky metrov,“ dodáva Správa NP Malá Fatra.



 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu