Polícia hľadá svedkov tragickej dopravnej nehody z 24. januára


Foto: Polícia hľadá svedkov tragickej dopravnej nehody z 24. januára
Galéria: 5 fotiek

V sobotu 24. januára v čase okolo 17.15 hod. došlo na ceste I/65D – nová preložka v Martine v križovatke s cestou tretej triedy na obec Bystrička, okres Martin a ulicou Na Bystričku k tragickej dopravnej nehode.

59 ročný vodič (z Martina) viedol osobné motorové vozidlo Škoda Fabia po hlavnej ceste I/65D v pravom jazdnom pruhu v smere od Turčianskych Teplíc na Žilinu. Keď sa nachádzal v križovatke, z doposiaľ presne nezistených príčin, zachytil vozidlom 51 ročnú chodkyňu (z Martina). Chodkyňu následkom nárazu odhodilo do protismerného jazdného pruhu, kde došlo k stretu s osobným motorovým vozidlom Renault Clio Thalia, ktoré viedol 22 ročný vodič (z Martina) v smere od Žiliny.

Následne vozidlo Renault narazilo do zvodidiel a stĺpu verejného osvetlenia. Chodkyňa utrpela pri dopravnej nehode zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým žiaľ na mieste podľahla. Vodič vozidla Renault a jeho štyria spolujazdci utrpeli ľahké zranenia. Alkohol u vodičov vykonanými dychovými skúškami zistený nebol. U chodkyne bude vykonaná pitva.
V súvislosti s touto udalosťou vyšetrovateľ Policajného zboru začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania. 

Polícia žiada občanov, ktorí boli svedkami tejto dopravnej nehody, prípadne vodiča, ktorý viedol doposiaľ neznáme motorové vozidlo v smere od Martina na Turčianske Teplice a vyhýbal sa chodkyni, aby informácie k dopravnej nehode oznámili na bezplatnom telefónnom čísle 158, alebo najbližšom útvare Policajného zboru, prípadne priamo na telefónne číslo 0961463602 (uvedené číslo iba v pracovné dni).

Nezabúdajme, na cestách sa navzájom rešpektujme, správajme sa disciplinovane, ohľaduplne, dodržiavajme dopravné predpisy a nepreceňujme svoje schopnosti. Každý z účastníkov cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom predchádzať nešťastiam na cestách.

Vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození ako osádka vozidla. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť. Okrem primeranej opatrnosti, je preto potrebné obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Vodič motorového vozidla má za zníženej viditeľnosti omnoho menšiu možnosť zabrániť stretu s nemotorovým účastníkom cestnej premávky, ktorého pohyb na ceste zbadá neskoro. Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali.

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke, dodržiavali dopravné predpisy a rýchlosť jazdy prispôsobili svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách.

zdroj: KR PZ




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu