Na severnom okraji Hájika vyrastie nové parkovisko pre takmer stovku áut, počíta sa aj s dodávkami


Foto: Na severnom okraji Hájika vyrastie nové parkovisko pre takmer stovku áut, počíta sa aj s dodávkami Foto: Dnešné parkovacie kapacity na Hájiku, podobne ako inde, nepostačujú

Na severnom okraji sídliska Hájik by mohlo už čoskoro vyrásť nové parkovisko. Upozornil na to žilinský mestský poslanec Ľuboš Plešinger, ktorý dlhodobo rieši situáciu parkovania na Hájiku. S riešením parkovania na Hájiku mu pomáhajú projektanti Ing. Michal Benko a Ing. Michal Loffler, ktorý štúdiu parkoviska na ul. M. Bela vypracoval.

„Na parkovisku je navrhnutých 97 miest, aby sme v projektovej príprave nemuseli žiadať o EIA, čím sa urýchli celý proces PD a následne aj realizácie parkoviska. Teší ma, že od zmeny funkcie daného územia v ÚP mesta, ktorú som inicioval v roku 2018, sa celkom rýchlo blížime k cieľu. Snahou poslancov je a robíme všetko preto, aby bola čím skôr spracovaná projektová dokumentácia a následne vysúťažený dodávateľ stavby,“ opisuje poslanec Ľuboš Plešinger. 

Podporu parkovisku M. Bela - priorite č.1 sídliska Hájik vyjadrili poslanci sumou 16.000 € z investičného poslaneckého fondu, ktorou disponovali pre rok 2019 a ktorú určili a nasmerovali práve na túto investíciu - vypracovanie projektovej dokumentácie. Nové parkovisko by malo výrazne odľahčiť neúnosnú situáciu s nedostatkom parkovacích miest. Časom bude slúžiť aj ako náhradné státie, keď sa začne budovať parkovisko/parkovací dom na ulici Baničova, kde v súčasnosti parkuje približne 80 vozidiel. Tieto sa budú musieť počas výstavby premiestniť inde v rámci sídliska.

Situácia plánovaného parkoviska / Zdroj: ‎Ľuboš Plešinger‎


„Projektová dokumentácia pre parkovisko na Baničovej je v súčasnosti v štádiu pripomienkovania EIA, sú k projektu vznesené pripomienky. V najbližšej dobe plánujem zvolať stretnutie kompetentných a posunúť sa aj v tomto projekte ďalej,“ spresnil Ľuboš Plešinger.

Na navrhovanom parkovisku na ulici Mateja Bela bolo naprojektovaných aj približne 15 miest pre dodávky s dĺžkou nad 5 metrov, čo výrazne pomôže malým podnikateľom s trvalým pobytom na Hájiku.

Podľa slov poslanca patrí toto parkovisko k najväčším prioritám sídliska a veľmi pomôže odľahčiť neúnosnú situáciu s parkovaním na Hájiku. „Verím, že čoskoro sa začne s jeho výstavbou. Ešte raz ďakujem všetkým, ktorí sa na realizácii tohto zámeru spolupodieľajú,“ uzatvára poslanec Ľuboš Plešinger.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu