Údržbu chodníkov v Žiline zabezpečujú aj aktivační pracovníci, nebezpečné úseky môžete nahlasovať


Foto: Údržbu chodníkov v Žiline zabezpečujú aj aktivační pracovníci, nebezpečné úseky môžete nahlasovať Foto: Schody na ulici Gabajova, kde sa čitateľka pošmykla. Zdroj: čitateľka

S príchodom zimy a hustého sneženia je v Žiline nutné okrem ciest zaistiť aj údržbu chodníkov. Vďaka novele má túto povinnosť prvýkrát samotné mesto, ktoré si na služby najíma externú spoločnosť. Pri mínusových teplotách povrchy miestnych komunikácií namŕzajú a stávajú sa pre chodcov potenciálne nebezpečnými.

Problematickými úsekmi sú najmä schodiská, nepríjemnú skúsenosť mala vo štvrtok čitateľka Kvetoslava: „Na schodoch na Hlinách ulica Gabajová som sa pošmykla a keďže som tehotná, musela som ísť k doktorke s tým, či je bábo v poriadku. Pár minút na to sa na schodoch pošmykol starý pán.“

Údržbu chodníkov má v meste okrem zmluvnej spoločnosti aj trojica aktivačných pracovníkov, mesto Žilina upravuje väčšinu schodísk.

„Zimnú údržbu v meste Žilina zabezpečuje zmluvná firma Žilinské komunikácie. Mesto má k dispozícii niekoľko aktivačných pracovníkov, v súčasnosti sú to traja aktivační pracovníci. Upravujú sa takmer všetky mestské schodiská. Nebezpečné úseky je možné hlásiť na dispečing Žilinských komunikácií alebo na odbor dopravy mestského úradu,“ spresnila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Nahlasovanie nebezpečných úsekov v zime - čísla na dispečing spoločnosti Žilinské komunikácie 


041-5652371
041-5091523

Napriek tomu nie je vždy, najmä počas hustých snežení, možné okamžite odrhnúť všetky úseky chodníkov. Ak je vo vašom okolí nebezpečný úsek, môžete ho nahlásiť na telefónnych číslach uvedených vyššie.

Pripravili sme pre vás aj krátku infografiku o tom, ako správne chodiť po zľadovateľých úsekoch. Základom je prenášať váhu tela kolmo na ľad, čím znižujete riziko pošmyknutia. Takáto chôdza pripomína chôdzu tučniakov.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu