20-ročný Jozef, ktorý nahlásil bombu v automobilkách pri Žiline, zaplatí pokutu 150-tisíc eur


Foto: 20-ročný Jozef, ktorý nahlásil bombu v automobilkách pri Žiline, zaplatí pokutu 150-tisíc eur

V júli tohto roka zatelefonovala v čase približne hodinu po polnoci neznáma osoba na Operačné stredisko KR PZ v Žiline a nahlásila, že v priestoroch výrobného závodu KIA a MOBIS by sa mala nachádzať bomba. Výrobu v oboch závodoch museli na základe tejto skutočnosti zastaviť a priestory následne prehľadať.

“Zdravím, práve som dostal informáciu, že v Kii alebo Mobise by sa mohla nachádzať bomba,“ povedal do telefónu volajúci. V čase od 02:50 do 07:05 hod. boli postupne vykonávané prehliadky za účelom zistenia, či sa v priestoroch závodov skutočne nachádza výbušnina. Pri prehliadkach žiadna výbušnina však nájdená nebola.

Následne v ten istý deň vo večerných hodinách volal opätovne, tentokrát oznámil na núdzovú linku č. 112 správu v znení: „Práve som dostal informáciu, že v hoteli HUSÁRIKU alebo vo VILIA pekáreň by sa mohla nachádzať bomba”.


Muž spôsobil svojim konaním škodu v približnej výške 150-tisíc eur

„Volajúci oznámil nepravdivú informáciu, v dôsledku ktorej došlo k evakuácii osôb nachádzajúcich sa v priestoroch spoločností a spôsobil vážnu poruchu v hospodárskej prevádzke spoločností, zastavením výroby s postupným obnovením po vykonaných prehliadkach jednotlivých výrobných hál a ostatných priestorov s následnou škodou z pozastavenia výroby, a to v spol. Mobis Slovakia s.r.o., Gbeľany vo výške 127.954 € a spol. Kia Motors Slovakia s.r.o. vo výške 22.703 €,“ informoval JUDr. Milan Cisarik, prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina.

Žilinskí kriminalisti spoločne s kriminalistami z Čadce dôslednou operatívno-pátracou činnosťou vypátrali a zadržali podozrivého z trestného činu šírenia poplašnej správy. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil 20-ročného Jozefa (z Čadce) z trestného činu šírenia poplašnej správy.

Obvinený muž bol od júla vo väzbe, kde čakal na súd. Hrozil mu až 8-ročný pobyt za mrežami. Na súde, ktorý sa konal tento týždeň, sa priznal a svoje konanie oľutoval. Sudca mu napokon 3-ročný trest odňatia slobody podmienečne odložil so skúšobnou dobou na 4 roky.

Sudca dal ďalej mladíkovi podmienku zamestnať sa a splatiť spôsobenú škodu. Celkovú sumu takmer 150-tisíc eur bude 20-ročný Jozef z Čadce splácať pravdepodobne do konca svojho života.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu