Jozef ohlásil bombu v závodoch KIA a MOBIS, spôsobil škodu 150-tisíc eur a hrozí mu 8 rokov väzenia


Foto: Jozef ohlásil bombu v závodoch KIA a MOBIS, spôsobil škodu 150-tisíc eur a hrozí mu 8 rokov väzenia Foto: ilustračné

V júli tohto roka došlo k nahláseniu bomby v priestoroch výrobného závodu KIA a MOBIS. Výroby v oboch závodoch museli byť na základe tejto skutočnosti zastavené a priestory následne prehľadávala polícia. Telefonát prebehol dňa 3.7.2018 v čase o 00:59 hod. z hlavnej cesty pri mestskej časti Brodno.

Neznámy muž vtedy zatelefonoval na Operačné stredisko KR PZ v Žiline a oznámil: “Zdravím, práve som dostal informáciu, že v Kii alebo Mobise by sa mohla nachádzať bomba“. V čase od 02:50 do 07:05 hod. boli postupne vykonávané prehliadky za účelom zistenia, či sa v priestoroch závodov skutočne nachádza výbušnina. Pri prehliadkach žiadna výbušnina však nájdená nebola.

„Volajúci oznámil nepravdivú informáciu, v dôsledku ktorej došlo k evakuácii osôb nachádzajúcich sa v priestoroch spoločností a spôsobil vážnu poruchu v hospodárskej prevádzke spoločností, zastavením výroby s postupným obnovením po vykonaných prehliadkach jednotlivých výrobných hál a ostatných priestorov s následnou škodou z pozastavenia výroby, a to v spol. Mobis Slovakia s.r.o., Gbeľany vo výške 127.954 € a spol. Kia Motors Slovakia s.r.o. vo výške 22.703 €,“ informoval JUDr. Milan Cisarik, prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina.


Následne v ten istý deň vo večerných hodinách, v čase o 23:06 hod. z mosta v meste Čadca - časť Horelica, prostredníctvom svojho mobilného telefónu značky SAMSUNG bez SIM karty, oznámil na núdzovú linku č. 112 Krajského strediska integrovaného záchranného systému Žilina správu v znení: „Práve som dostal informáciu, že v hoteli HUSÁRIKU alebo vo VILIA pekáreň by sa mohla nachádzať bomba”. Volajúci následne na to mobilný telefón odhodil z mosta do pravej časti rieky Kysuca.


Ohlásenie tejto správy malo za následok vyhlásenie a realizáciu opatrení vykonaných Policajným zborom zameraných na prehliadku a evakuáciu 32 osôb z priestorov prvého objektu, so spôsobenou škodou vo výške 356 € a prehliadku a evakuáciu 33 osôb z priestorov druhého objektu, bez následnej škody. Vykonanými opatreniami sa potvrdilo, že uvedená správa bola nepravdivá.

„Žilinskí kriminalisti spoločne s kriminalistami z Čadce dôslednou operatívno-pátracou činnosťou vypátrali a zadržali podozrivého z trestného činu šírenia poplašnej správy. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline obvinil 20-ročného Jozefa (z Čadce) z trestného činu šírenia poplašnej správy,“ informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Obvinený muž je od júla vo väzbe, kde čaká na súd. Hrozí mu až 8 rokov väzenia. „Prokurátor Okresnej prokuratúry Žilina podal obžalobu na Jozefa obvineného zo zločinu šírenia poplašnej správy.  O podanej obžalobe bude rozhodovať Okresný súd Žilina. Obvinený je od 12.07.2018 vo väzbe. V prípade uznania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov,“ spresnil JUDr. Milan Cisarik, prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu