Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia strážil vrchného veliteľa spojeneckých síl!


Foto: Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia strážil vrchného veliteľa spojeneckých síl!

Príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia sa počas návštevy veliteľa spojeneckých síl v Európe generála Phila Breedlovea v Afganistane spolupodieľali na zaisťovaní jeho bezpečnosti. V Afganistane máme momentálne zastúpenie v podobe pôsobenia rotovaného slovenského poradného tímu špeciálnych síl, ktorý sa tam nachádza druhý mesiac. Ako informoval agentúru TASR hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický, v Afganistane pôsobí 20 príslušníkov od začiatku januára 2015

Návšteva generála Breedlovea vo výcvikovom stredisku Camp Commando ANASOC znamenala pre príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia možnosť strážiť generála počas jedného z brífingov. Ten sa totiž odohrával v teréne v kopcoch nad základňou a Žilinčanom sa dostalo dôvery zodpovedať za generálovu osobnú bezpečnosť.

Tím slovenských špecialistov v zoskupení SOAT (Special Operations Advisory Team), ako jeden z tímov Poradenskej skupiny Síl pre špeciálne operácie (SOAG - Special Operations Advisory Group), je zaradený k špeciálnym silám Afganských národných bezpečnostných síl. Tu pracuje pod operačným velením Veliteľstva síl pre špeciálne operácie NATO. Základným poslaním novej podpornej misie je pomoc pri rozvoji afganskej armády.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu