Na trase Žilina - Praha a Bratislava - Žilina - Košice budú premávať nové vozne s čičmanským vzorom


Foto: Na trase Žilina - Praha a Bratislava - Žilina - Košice budú premávať nové vozne s čičmanským vzorom
Galéria: 4 fotky
Foto: slovakrail.sk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje postupne zmodernizovať časť vozového parku, ktorý využívajú jej cestujúci. Národný dopravca investoval do nových vozňov, ktoré pasažierom na diaľkovej trase Žilina - Praha či Bratislava - Žilina - Košice zvýšia komfort cestovania. Okrem štátneho podniku premávajú na trase aj súkromní dopravcovia - Leo Express a RegioJet.

Pre nový vzhľad vlakov oslovili železnice dizajnérsku spoločnosť Aufeer Design, ktorá má dlhoročné skúsenosti v železničnom segmente – spolupracovala napríklad so spoločnosťami České dráhy, Stadler či Bombardier. Nový interiér vlakov v sebe spája moderné i tradičné prvky, funkčné prostredie i príjemnú atmosféru a cestujúci majú zasa o dôvod viac dať prednosť ekologickej doprave.

„V rámci modernizácie našich vlakov sme sa inšpirovali Slovenskom – jeho bohatou kultúrou, históriou aj prírodným dedičstvom. Ľudový motív čičmanskeho vzoru budú reprezentovať poťahy sedadiel a Dunaj bol predobrazom pre vytvorenie barových línií v reštauračnom vozni. Z materiálov, ktoré nebolo možné doteraz v našich vlakoch bežne vidieť, sme vsadili na drevený dekor. Som presvedčený, že takáto forma prezentácie podporí nielen pozitívne vnímanie ZSSK, ale predovšetkým našej krajiny, a som hrdý, že k tomu prispejú aj naše nové vozne,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Vozne budú mať aj wifi pripojenie a elektronický rezervačný systém

Vozne dodá trnavský závod ZOŠ, v interiéri sa môžu cestujúci tešiť na protišmykové podlahy, sklené výplne dverí, batožinové police či stolíky, pod sedadlá boli doplnené ďalšie zásuvky (230 V) s USB portom a vymenené boli aj osvetlenia (LED) či toalety. Výhodami inovovaných vozňov je aj klimatizácia s reguláciou v závislosti od obsadenia vozňa, wi-fi pripojenie na internet, systém detekcie požiaru či elektronický rezervačný systém.


Nové vozne typu kupé budú premávať na medzinárodnej trase Žilina – Praha, ako aj na trati „šeťstovkových“ rýchlikov (Bratislava – Košice).Vozňový park ZSSK doplní aj 35 ks novovyrobených osobných vozňov radu Bmpz a Ampz, ktoré budú jazdiť v rámci diaľkovej dopravy a ich dodávateľom sú ŽOS Vrútky. Veľkopriestorový vozeň 2. triedy (Bmpz) bude konštruovaný na rýchlosť 160 km/h a bude disponovať 84 miestami na sedenie.

Nový podvozok, brzdy, dvere či centrálny zdroj energie zvýšia bezpečnosť aj výkon osobných vozňov, ktoré sú vyrábané v zmysle všetkých platných noriem (TSI). Okrem toho budú vozne vybavené protišmykovou podlahou, vákuovým WC, informačným, rezervačným i kamerovým systémom či systémom na detekciu požiaru. Samozrejmosťou je klimatizácia, LED osvetlenie, zásuvky na 230 V a wi-fi pripojenie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu