Svätú omšu celebrovali pri kaplnke U Zajacov, veriaci spojili sviatosť s nenáročným výletom


Foto: Svätú omšu celebrovali pri kaplnke U Zajacov, veriaci spojili sviatosť s nenáročným výletom
Galéria: 9 fotiek
Foto: Michaela Nižňanská

V nedeľu 24.06 na sviatok sv. Jána sa uskutočnila svätá omša v kaplnke U Zajacov, ktorá sa nachádza kúsok od Mikovčákej rozhľadne, na vrchu Kamenité. Aj napriek nepriaznivému počasiu sa vybrali ľudia zdolať pomerne nenáročnú trasu. Niektorí prišli na miesto autami. Počas trvania omše v čase 15.00-16.00 nepršalo, ale fúkal nepríjemný vietor a pocitová teplota sa šplhala len niečo cez 18 stupňov. 

Svätú omšu celebroval miestny farár Jankech Peter, z obce Dlhé Pole, ktorý tu pôsobí od roku 2016. Ľudia, ktorí prišli na toto miesto boli plní energie a elánu. Každý si zo sebou doniesol občerstvenie. Niektorí rodáci z obce, alebo z okolitých osád urobili pohostenie aj pre ostatných. Po obrade sa konalo posedenie neďaleko kaplnky u rodáčky z Dlhého Poľa, Pani Mikolášikovej Júlii, ktorá sa pravidelne podieľa na  prípravách už viac ako 15 rokov.

Ľudia, ktorí prijali pozvanie si mohli pochutnať na domácich veterníkoch a ti ktorí pokračovali pešo aj naspäť si mohli dať pohárik domácej slivovice. Na omši sa zúčastnilo niečo cez 50 ľudí. Medzi prítomnými sa nachádzali aj potomkovia, ktorí boli rodinnými príslušníkmi Jána Zajaca, zhotoviteľ kaplnky.


Miesto, pri ktorom sa konala svätá omša je sprístupnené pre verejnosť celoročne. Na kopci sa okrem rozhľadne a vysielača  nachádza aj malý prístrešok s posedením, tí ktorí majú odvahu tu môžu aj prenocovať. Na trasu sa dá dostať z okolitých dedín. Vysoká nad Kysucou po žltej značke, rovnako sem vedie žltá značka z Turzovky, najdlhšia trasa je z obce Dlhé Pole po červenej značke.

Prevýšenie trasy je pozvoľné zhruba 300 m.n.m. Mikovčáková rozhľadňa na vrchu Kamenité (834 m.n.m.) je prvou turistickou na Kysuciach. Výhľad z tohto miesta je nádherný, aj keď rozhľadňa je vysoká iba päť metrov, môžeme z nej vidieť na pohoria Beskýd, Malej Fatry, Západných Tatier. Ďalšia najbližšia rozhľadňa, ku ktorej sa dostaneme aj z tohto miesta je Zarúbaná Kýčera (884 m.n.m.), ktorá sa nachádza nad obcou Veľké Rovné. Zdolanie po žltej a červenej značke trvá tri hodiny.

Ďalšia plánovaná svätá omša sa uskutoční koncom letných prázdnin pri Jančovskej kaplnke, ktorá sa nachádza na Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej a bežeckej magistrále, ktorej koniec siaha až k wellness hotelu Husárik v Čadci.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Nižňanská