V Žiline premiérovo kastrovali pouličné mačky, dobrovoľníci odchytili 64 "tulákov"


Foto: V Žiline premiérovo kastrovali pouličné mačky, dobrovoľníci odchytili 64 "tulákov"
Galéria: 20 fotiek

Na prelome mesiacov zorganizovalo Občianske združenie Tul/k/áčik, ktoré v Žiline dlhodobo pracuje s opustenými a stratenými zvieratami, žilinský mačací kastračná program. Počas troch dní dobrovoľníci odchytávali pouličné mačičky a v spolupráci s Veterinárnou Klinikou Žilina väčšinu z nich kastrovali. Za tri dni prešlo rukami dobrovoľníkov a veterinárov 64 mačičiek, z nich 49 bolo vykastrovaných.

Cieľom bolo humánne riešiť nekontrolované množenie pouličných mačičiek, znížením počtu chorých a slabých jedincov dochádza k ozdraveniu celej kolónie. Z celkového počtu odchytených zvieratok museli byť 2 mačičky uspané, keďže ich zdravotný stav neumožnoval opatovné vypustenie.

„Boli v zlom stave, zároveň pozitívne na mačacie choroby a kedže išlo o nesocializované mačičky, nebolo možné ani dlhodobé ošetrenie, ktoré by potrebovali. Rozhodli sme sa ich ďalej netrápiť a umožnili im aspoň humanny odchod,“ uviedli doborovoľníci.

Akcia pomôže celej Žiline, do budúcna sa chystá pokračovanie

Zvyšných 12 mačiatok zostalo na ošetrení v priestoroch Občianskeho združenia a dobrovoľníci pre ne hľadajú nový domov. Posledná mačička má malé mačiatka, preto nemohla byť vykastrovaná. Du budúcna chcú dobrovoľníci s akciami určite pokračovať, aj keď ich táto stála veľa síl, spánku a škrabancov. Výsledok však pocítia všetci občania Žiliny, aj tí, ktorí mačky nemusia.

„Bola to naša prvá hromadná akcia a veľmi veľa sme sa pri nej naučili, stretli sme sa s ľudmi dobrými a ochotnými, ale žial i opačne. Veru to tie mačičky, s nami ľudmi, nemajú ľahké. Preto Vás chceme poprosiť, nemusíte mať mačičky radi, nemusíte ich kŕmiť, ale im prosím aspoň neubližujte. Svoj život si nevybrali, každá z nich by isto radšej mala svoj domov a pravidelne plnú misku. Namiesto toho každý deň “bojujú” o to, aby prežili a napriek tomu, že su plaché a k ľudom sa moc nepriblížia i tak si “užijú” svoje. Veríme, že okrem kastrácii a postupného ozdravovania mačacích kolónni, sa nám podarí ľudí aspoň trošku usmerniť k empatii k týmto mačičkám,“ uviedli po akcii zástupcovia združenia Tul/k/áčik.

Na akcii sa podieľali aj ďalší dobrovoľníci, im občianske združenie takisto ďakuje. Výrazný podiel na pomoci majú aj dobrovoľníci, ktorí pomáhali s odchytmi či poskytli dočasné opatery. Stály tím tvorilo približne 5 dobrovoľníkov, ďalší sa však pripájali čiastkovými úlohami - vozením, chytaním po práci, prenocovaním zvieratok, ktoré sa ráno vypúšťali. Iní fľaškovali mačiatka, ktoré nemali matku.


Na akcii sa výrazne podieľali dobrovoľníci, pomôcť môžete aj vy

„Ďakujeme OZ Žilinské labky za pomoc a radu, vždy keď to bolo treba. Ďakujeme Pomoc pouličným mačičkám v Bratislave za požičanie odchytových klietok a prepraviek, iba vďaka Vám sme mohli pomôcť takémuto počtu mačičiek. Ďakujeme i pracovníkom nemocnice /veľa odchytov, bolo realizovanýc práve tam/, za pomoc a ochotu. Ďakujeme mestu Žilina, kedže časť kastrácii bola financovaná s podporou mesta,“ dodalo OZ Tul/k/áčik.

Ak by ste chceli pomôcť nejakej mačičke alebo mačiatku, ozvite sa správou na Tul/k/áčik. Vítaná je každá, i finančná pomoc, kedže hlavne pri mačiatkach ich ešte čakajú časté návštevy veteriny. Takiež mesto Žilina hradilo čisto kastráciu mačičiek zo Žiliny, kastrácie z okolitých dedín, testovanie všetkých mačičiek a antiparazitné prípravky, definfekciu, bude platiť občianske združenie.

Takisto existuje možnosť pomôcť formou dočasnej opatery pri podobných akciách, tá trvá väčšinou niekoľko dní. „Dočasné opatery sú ideálne na čas, kým zvieratko nenájde nový domov, ale sú aj také núdzové na pár dní, kým sa nájde dlhodobé riešenie. Vopred človek nikdy nevie, koľko mačiatok bude ostávať u nás,“ uzavrela Veronika Halabicová z OZ Tul/k/áčik.

Účet pre podporu OZ Tul/k/áčik

IBAN: SK1183300000002300952803
SWIFT/BIC: FIOZSKBAXXX
CZ: 2300952803/2010 ĎAKUJEME




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu