V centre Žiliny dnes lákali na príliš atraktívne brigády, kampaň upozorňovala na novodobé otroctvo


Foto: V centre Žiliny dnes lákali na príliš atraktívne brigády, kampaň upozorňovala na novodobé otroctvo

Viacerí Žilinčania si počas dnešného prechádzania centrom mesta mohli všimnúť brigádničky, ktoré spolu s grafickým stojanom ponúkali atraktívne letné brigády. Plat údajne 1500 eur mesačne a užívanie si slnka pri mori donútilo pozastaviť sa okoloidúcich zo všetkých vekových kategórií.

Tí následne obdržali vzorovú pracovnú zmluvu, z ktorej nakoniec vyplynulo, že ide o snahu zviditeľniť problém moderného otroctva. Práve v týchto mesiacoch totiž hľadajú najmä študenti možnosť privyrobiť si cez leto počas letných prázdnin. Niektorým na poslednú chvíľu nezostane veľa možností a tak sa dajú zlákať na takmer každú dobre znejúcu ponuku.

A tu môže začať problém, ktorý si so sebou ponesú možno až do konca života. Práve neskúsenosť mladých ľudí a naivitu často zneužívajú novodobí otrokári. Vidina ľahko zarobených peňazí pri jednoduchej práci bez znalosti jazyka môžu záujemcu priviesť k nekalému obchodovaniu s ľuďmi.

O bližšie informácie javili záujem všetky vekové skupiny, najmä však mladí ľudia.

Odhaduje sa, že tento druh obchodu patrí medzi najvýnosnejšie vôbec, a popri kšeftovaní so zbraňami a drogami patrí na čelo rebríčka nelegálnych biznisov.

Na tento problém sa rozhodli upozorniť študentky marketingu z Nitry, a to práve takouto guerillovou formou priamo v uliciach Žiliny. Väčšina mladých prejavilo záujem, keďže podľa informácií od “brigádničiek” rozdali za dve hodiny 74 vyplnených pracovných zmlúv.

Zmluva hovorila o novodobých otrokoch

Jej vzor nám študentky poslali a vy si ho môžete pozrieť nižšie. V zmluvách sa záujemcovia dočítali aj to, že ich pracovná pozícia by bola novodobý otrok a pre zamestnávateľa s názvom „Obchod s ľuďmi s.r.o.“ by museli vykonávať fyzicky náročné práce, sexuálne služby, nútené žobranie či nútený sobáš.



„Zmluva obsahovala aj údaj, že mesačná mzda pre zamestnanca neexistuje či iné informácie ozrejmujúce hrozby novodobého otroctva. Recipienti ostali v šoku a na otázku na konci zmluvy či ju podpíšu, všetci krútili hlavou,“ vysvetlila Simona Hájková, jedna z organizátoriek.

Tie zároveň veria, že svojou guerilla kampaňou dostatočne upozornili na novodobé otroctvo a že študenti budú pri výbere svojej brigády opatrnejší.

Práve takáto forma patrí medzi najefektívnejšie spôsoby upozorňovania na rôzne spoločenské fenomény a problémy. Slovenská republika je, žiaľ, zdrojovou a tranzitnou krajinou pre obchodovanie s ľuďmi.

Pracovníci do tovární a sexuálne zneužívanie žien

Získavanie ľudí pritom prebieha jednoducho, až neuveriteľne. Vysoká finančná motivácia a vidina zbavenia sa napríklad finančných ťažkostí však dokáže zatemniť myseľ. Varovným signálom je napríklad to, že údajnej agentúre neprekáža neznalosť jazyka.

„Mnohým ľudom, často v zúfalej finančnej situácii, takéto ponuky nie sú podozrivé a naletia otrokárom. Do roku 2016 je na Slovensku identifikovaných 231 osôb z toho 133 žien a 98 mužov a z tohto počtu ide o 11 detí. Najčastejšie formy vykorisťovania sú nútená práca a sexuálne vykorisťovanie. Väčšinou sú to mladé dievčatá, ktoré zneužívajú na nútenú prostitúciu či nútené sobáše. Muži bývajú zneužívaní na ťažké práce v továrňach, na stavbách či na žobranie. Takto zneužívaní ľudia pracujú celé dni bez spánku, jedla či základných hygienických potrieb,“ dodala Hájková.

Štvorica študentiek marketingu z Nitry, ktorá dnes upozorňovala na novodobé otroctvo.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu