Obchodná akadémia v Žiline oslávi 80 rokov od založenia, začínala s dvoma internými pedagógmi


Foto: Obchodná akadémia v Žiline oslávi 80 rokov od založenia, začínala s dvoma internými pedagógmi Foto: Adriána Grečnárová

Pokiaľ cestujete autom po hlavnej ceste od zastávky Hurbanová a zadnej strany obchodného centra Mirage po Veľkej okružnej smerom k rondlu prechádzate okolo nejednej strednej školy. Medzi nimi možno po pravej strane vidieť aj dve veľké dvojposchodové svetlohnedé budovy – súčasné priestory Obchodnej akadémie.

História školy

Žilina bola oddávna najvýznamnejším a najväčším centrom severozápadného Slovenska. V 30. rokoch minulého storočia sa ukázala potreba zriadiť v Žiline školu, ktorá by pripravovala odborníkov v oblasti obchodnej náuky, účtovníctva a obchodnej korešpondencie.

Bol 25. máj 1938, keď na základe Okresného grémia obchodníctva v Žiline povolilo ministerstvo školstva v Prahe otvoriť v Žiline obchodnú školu. Verejná obchodná škola Okresného grémia obchodníctva v Žiline začala svoju činnosť ako dvojročná stredná škola 1. septembra 1938 v neveľkej budove v centre mesta v blízkosti divadla (na konci ulice Burianova medzierka).

Začiatky boli skromné. Na škole učili len dvaja interní a niekoľko externých pedagógov pod vedením riaditeľa Miroslava K. Talpu. Bolo to štúdium bez maturity, no jediné tohto zamerania v Žiline. Na mieste, kde škola sídli v súčasnosti bola Investičná banka a bytové priestory. K prvej zmene vo vývoji školy došlo po skončení druhej svetovej vojny v roku 1945, kedy bola premenovaná na Štátnu obchodnú školu. Na konci štyridsiatych rokov sa počet študentov výrazne znížil.

Naopak v päťdesiatych rokoch boli založené nové odbory a, čo je hlavné, z dvojročného štúdia sa prešlo na štvorročné štúdium ukončené maturitnou skúškou. Od 1. septembra 1958 sa 8-triedna škola presťahovala do priestorov dnešného Gymnázia sv. Františka z Assisi.

O dva roky neskôr, v roku 1960, sa 10-triedna škola premiestnila do budovy na ulici Veľká okružná, kde sídli dodnes. S novým miestom prišlo aj nové meno a v júni 1961 bola premenovaná na Strednú ekonomickú školu v Žiline. Odvtedy sa okrem študijného odboru všeobecná ekonomika na pôde školy vystriedali aj odbory ako prevádzka a ekonomika spoločného stravovania, hospodárska administratíva, pomaturitné štúdium a iné.

K jednej z najvýznamnejších zmien v histórii školy došlo po roku 1989. 1. septembra 1990 sa mení názov školy na Obchodnú akadémiu. Znížil sa celkový počet vyučovacích hodín v triedach, posilnilo sa vyučovanie cudzích jazykov a vypadli niektoré predmety.


Súčasnosť   

V dnešných dňoch má škola 377 študentov v dvoch študijných odboroch. V čase, kedy sa každoročne znižuje počet žiakov 9. ročníka musí každá stredná škola bojovať o nových študentov svojím zaujímavým školským vzdelávacím programom, aktivitami, kvalitným vyučovaním cudzích jazykov, využívaním najmodernejších učebných pomôcok a internetu.


Priestory Obchodnej akadémie v Žiline dnes.

Podľa slov zástupkyne pre personálne záležitosti Berešíkovej záujem študentov o štúdium, aj napriek všetkým neľahkým okolnostiam, prevyšuje určené výkony žilinským samosprávnym krajom. Okrem základného štvorročného študijného odboru obchodná akadémia, škola poskytuje už tretí rok päťročné bilingválne štúdium.

Vďaka nemu sa študenti učia všetky odborné predmety v slovenskom i anglickom jazyku, čo im otvára dvere do sveta plného pracovných príležitostí. Vedenie školy tento odbor plne podporuje a v blízkej budúcnosti plánuje zamestnať ďalších ekonomicky aj jazykovo zdatných pedagógov.

Školu vedie riaditeľka Pevná, ktorá má dlhoročné pedagogické skúsenosti. „Privítali sme možnosti a priestor, ktorý nám poskytuje reforma školstva. Máme vypracované Školské vzdelávacie programy pre oba študijné odbory na veľmi dobrej úrovni, zlepšujeme pracovné podmienky pre študentov i zamestnancov školy, zmodernizovali sme odborné učebne. Študenti sa učia s podporou IKT, pracujeme na projektoch, organizujeme odbornú prax v zahraničí, anglickí lektori podporujú vyučovanie anglického jazyka i odborných predmetov v anglickom jazyku. Pozornosť školy sa sústreďuje na študentov, na ich odbornú či všeobecnú prípravu pre prax. A je to tak správne, pretože práve prostredníctvom našich študentov a absolventov verejnosť spoznáva školu. Z absolventov školy sa stali úspešní podnikatelia, bankári, učitelia. Práve oni sú tí, ktorí šíria dobré meno školy. Ich uplatnenie prezentuje dobrú prácu ich učiteľov,“ vyjadrila sa pani riaditeľka k súčasnosti školy.

Budúci školský rok, na začiatku septembra 2018, to bude 80 rokov od vzniku školy. Je to veľká udalosť, na ktorú sa pripravujú študenti i učitelia. Obchodná akadémia si predsa len prešla už mnohým a dnes hrdo stojí na Okružnej ulici s moderným vybavením v staršej budove a skvelým vzdelávacím programom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Adriána Grečnárová