Využitie dronov na vojenské a bezpečnostné účely? Na Žilinskej univerzite diskutovali odborníci


Foto: Využitie dronov na vojenské a bezpečnostné účely? Na Žilinskej univerzite diskutovali odborníci Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Dňa 12.apríla 1961 sa uskutočnil prvý vesmírny let okolo Zeme. Na tento podnet bol stanovený Svetový deň letectva a kozmonautiky, ktorý každoročne pripomína víťazstvo vedy a oslavu vesmírneho priemyslu.

A práve deň jeho významného 50.výročia bol ideálnym dňom pre uskutočnenie jedinečného a s tým súvisiaceho workshopu pod názvom Bezpečnosť a bezpilotné prostriedky, ktorý zorganizovala Fakulta bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom MV SR.

Workshop Bezpečnosť a bezpilotné prostriedky sa konal pod záštitou Dr. h. c. prof. Ing. Tatiany Čorejovej, PhD., rektorky Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) a gen. JUDr. Alexandra Nejedlého, PhD., prezidenta Hasičského a záchranného zboru MV SR.

Drony môžu pomáhať v najrôznejších oblastiach

Odbornými garantmi workshopu boli prof. Ing. Zdeněk Dvořák, PhD., dekan Fakulty bezpečnostného inžinierstva UNIZA, prof. Ing. Andrej Novák, PhD., vedúci Katedry leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov UNIZA a prof. Ing. Pavol Špánik, PhD., dekan Elektrotechnickej fakulty UNIZA.

„Bezpilotné lietajúce zariadenia prinášajú obrovské možnosti v oblasti bezpečnosti a záchrany života, s pomocou nich sa vieme dostať rýchlo, bezpečne a s nízkymi nákladmi na ľubovoľné miesto. Aktuálne právne prostredie nevytvára možnosti na efektívne využívanie týchto zariadení. Žilinská univerzita má veľkú tradíciu vo výskume a vzdelávaní v oblasti bezpečnosti a leteckej dopravy, preto akademické prostredie iniciovalo zorganizovanie workshopu. Predpokladáme, že sme ním naštartovali celospoločenskú diskusiu s cieľom priniesť nové bezpilotné lietajúce zariadenia bezpečne do našej spoločnosti“, zhodnotil prof. Ing. Zdeněk Dvořák, PhD., dekan Fakulty bezpečnostného inžinierstva UNIZA.

Presadzovanie používania technológie bezpilotných prostriedkov a najmä dronov v rôznych sférach spoločenského života už nie je novinkou. Používajú sa väčších priemyselných podnikoch nielen na marketingové účely, ale aj na inšpekčné práce, monitoring počasia alebo donáškovúslužbu. Pôvodne sú však určené na vojenské a bezpečnostné účely. Využívajú sa tak aj na Slovensku?


Diskutovali desiatky osobností z rôznych oblastí

Aj nad touto otázkou sa zamýšľali účastníci štvrtkového workshopu. Jeho cieľom bola ale predovšetkým výmena poznatkov o aktuálnych možnostiach praktického nasadenia bezpilotných prostriedkov v oblasti bezpečnosti (Hasičského a záchranného zboru, Polícia SR a monitoring dôležitých objektov).

Účastníci workshopu na Žilinskej univerzite. Zdroj: UNIZA

Prvá časť bola venovaná existujúcemu právnemu rámcu a reálnym potrebám praxe v oblasti bezpečnosti. V druhej časti sa diskutovalo o požiadavkách praxe na technické možnosti súčasných bezpilotných prostriedkov a ochrane objektov proti ich vniknutiu.

Diskutovanými témami boli aj skúsenosti zo zahraničia, objektová ochrana infraštruktúrnych objektov, použitie bezpilotných prostriedkov v energetike a aktuálne výzvy vyplývajúce z bezpečnostnej stratégie SR.

Na workshope sa zúčastnilo takmer 50 osobností z ministerstiev, dopravného úradu, energetických firiem,  leteckého a bezpečnostného priemyslu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinská univerzita v Žiline