Na dnešnom zhromaždení Za slušné Slovensko budú žiadať aj hlavu policajného prezidenta Gašpara


Foto: Na dnešnom zhromaždení Za slušné Slovensko budú žiadať aj hlavu policajného prezidenta Gašpara

Už dnes sa po celom Slovensku a v zahraničí uskutoční v poradí štvrtá séria zhromaždení Za slušné Slovensko, výnimkou nebude ani Žilina, kde prebehne zhromaždenie o 17:00 hod. na Námestí Andreja Hlinku. Cieľom dnešného zhromaždenia je vyslať jasný nesúhlas s tým, aby policajný zbor naďalej viedol politický nominant, pod ktorého vedením prišlo k pochybeniam pri vyšetrovaní vrážd Jána a Martiny.

Cieľom protestov je poukázať na nevyhnutné systémové zmeny v policajnej inšpekcií a odpolitizovanie vedenia polície. Medzi požiadavky zhromažďujúcich sa patrí:

- dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
- odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície

„S veľkým znepokojením sme zachytili informácie o disciplinárnom podnete na prokurátora Špirka, ktorý podal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Práve správanie ľudí ako pán Gašpar a pán Kováčik nás všetkých privádza na námestia, kde spoločne voláme po slušnom a spravodlivom Slovensku,“ uvádzajú organizátori.


Ako dodali, cieľom je, aby sa trestala korupcia samotná a nie odvaha poukázať na ňu. Diskreditácia prokurátora Špirka, ktorý vypovedal o vyšetrovaní úplatkov pre “Jana” a “Roba”, nemôže podľa ich slov zastaviť pravdu a dav slušných ľudí v uliciach.

„Môžete vymeniť vyšetrovateľa aj tím vyšetrovateľov. Môžete zdiskreditovať prokurátora alebo sudcu. Môžete dokonca vymieňať nominantov na politickej šachovnici. Ale nemôžete zničiť pravdu a umlčať nás všetkých.“ uvádzajú organizátori.

Program zhromaždenia:
17:05        vystúpenie rečníkov
        Marcel Tomaník – blízky priateľ Jána Kuciaka
        Ján Orlovský
        Ľudová hudba Javorníček
        Prof. Ján Košturiak
        Marián Kaňuch  - evanjelický farár
        a ďalší
18:00         predpokladaný koniec a pokojný rozchod

Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia zhromaždení, aby prišli pokojne, no rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície.
Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.

Organizátori:
Marek Richter, Michaela Chrzová, Kristína Ďurišková, Terézia Richterová, Peter Hurínek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu