Na zastávkach Hurbanova a Železničná stanica zmizli informačné panely, nepodporovali nové trolejbusy


Foto: Na zastávkach Hurbanova a Železničná stanica zmizli informačné panely, nepodporovali nové trolejbusy Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny

Žilinčania, ktorí využívajú mestskú hromadnú dopravu si určite v priebehu decembra všimli, že na zastávkach Hurbanova a Železničná stanica zmizli v oboch smeroch informačné panely. Tie pôvodne ukazovali časy príchodov jednotlivých liniek, Dopravný podnik mesta Žiliny ich v priebehu mesiaca demontoval. Štyri elektronické zastávkové informačné panely nedokázali komunikovať s novými typmi trolejbusov.

„Panely sa od roku 2007 nachádzali na zastávkach “Hurbanova” (2 ks) a “Železničná stanica” (2 ks), pričom ich úlohou bolo informovanie cestujúcich o aktuálnom (reálnom) odchode spojov trolejbusových liniek  z predmetných zastávok, ako aj o mimoriadnych situáciách, či plánovaných zmenách v prevádzke MHD. K demontáži spomínaných elektronických zastávkových panelov došlo z dôvodu zastaralej komunikačnej technológie prenosu dát, ktorú nové nízkopodlažné trolejbusy typu Škoda 26Tr- Solaris a Škoda 27Tr-Solaris, nepodporujú,“ uvádza dopravný podnik na svojich webových stránkach.

Nové panely by mali pribúdať postupne už v tomto roku, sledovať bude možné aj polohu vozidiel


Dopravný podnik bol preto nútený demontovať panely, keďže by nedokázali zobrazovať odchody liniek, na ktorých cestujúcich prepravujú nové vozidlá. „V prípade, že by informačné panely ostali v prevádzke, tak by nezobrazovali odchody spojov tých liniek, ktoré spomínané nové trolejbusy zabezpečujú, čím by došlo k mylnému informovaniu cestujúcich o najbližšom odchode spoja linky MHD. Demontážou štyroch zastávkových panelov chcel tak dopravný podnik predísť neúplným informáciam, ktoré by elektronické zastávkové panely poskytovali,“ spresňuje dôvod demontáže DPMŽ.

Už čoskoro by sa cestujúci mali dočkať nových panelov, pribudnúť by mali na desiatkach zastávok. Dopravný podnik plánuje v najbližšej budúcnosti zaviesť aj preferenciu vozidiel, ktorá skráti čas cestovania a ušetrí náklady na pohonné hmoty či možnosť sledovať polohu jednotlivých liniek. Nové panely budú osádzané v rámci projektu Informatizácia MHD v Žiline, ktorý je momentálne rozpracovaný.

„V priebehu roka 2018 budú postupne na zastávky inštalované nové informačné panely, ktoré budú nielen väčšie a modernejšie, ale budú zabezpečovať informácie o reálnych odchodoch všetkých liniek, vrátane autobusových. Po ukončení projektu v roku 2019 by tak mohlo byť v Žiline vybavených až 50 zastávok MHD,“ uzatvára dopravný podnik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Dopravný podnik mesta Žiliny