Kruhový objazd pri plavárni bude zrušený, 4-pruhová komunikácia povedie až na Rosinskú cestu


Foto: Kruhový objazd pri plavárni bude zrušený, 4-pruhová komunikácia povedie až na Rosinskú cestu Foto: ilustračné

Pred necelým polrokom sme informovali o plánovaných zmenách v doprave, ktoré čakajú ulicu Vysokoškolákov. Tie sa dotknú najmä okružných križovatiek. Najväčší problém a dopravné zápchy spôsobuje prvý kruhový objazd na Spanyolovej ulici, v smere od centra mesta na Vlčince. V minulosti sa zvažovalo jeho rozšírenie na 2 jazdné pruhy. Mesto Žilina vyhlásilo v roku 2016 aj verejnú súťaž na spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie stavby s názvom “Úprava okružnej križovatky na ul. Vysokoškolákov - Žilina, pri plavárni”. Cieľom úpravy križovatky je dosiahnuť to, aby bola v uvedenom úseku plynulá premávka.

Pôvodný plán prebudovania križovatky na 2 jazdné pruhy sa zmenil a v súčasnosti sa javí jej úplné zrušenie ako najlepšie riešenie. Vyplýva to aj z Územného generelu dopravy mesta Žilina. Spomalená doprava nebýva v smere od centra mesta na Vlčince už len v piatok, ale aj počas iných dní v týždni. Veľký počet áut nedokáže prejsť križovatkou dostatočne rýchlo na to, aby nedochádzalo k vzniku kolón.

„Križovatku na Ulici vysokoškolákov pri Lidli plánujeme upraviť z dôvodu, že na tejto komunikácii bývajú niekoľkokrát do dňa kolóny siahajúce až na komunikáciu I.triedy I/60. Je potrebné však urobiť viacero opatrení v tejto lokalite, ktoré vyplývajú z Generelu dopravy. Úprava tejto križovatky zahŕňajúca aj zrušenie kruhového objazdu, je len jedna z nich. Bola už vypracovaná projektová dokumentácia, samotná realizácia však závisí od financií,“ uviedol ešte začiatkom tohto roka hovorca mesta Pavol Čorba.


Dôležitým prvkom rozvoja infraštruktúry je podľa Generelu dopravy úprava a predĺženie jednej z hlavných radiál mesta - ulice Vysokoškolákov. Územný generel dopravy predpokladá úpravu súčasného nevyhovujúceho stavu rozšírením na plnohodnotnú 4-pruhovú komunikáciu po napojenie na Rosinskú cestu. V rámci zmien na ulici Vysokoškolákov by však mali pribudnúť aj ďalšie dve nové okružné križovatky. Prvá má vzniknúť pri obchodnom dome NAY elektrodom a druhá na križovatke s ulicou Veľký diel (v “jame”), kde sú odstavené vozidlá MHD. 

Kruhové objazdy pri OC Dubeň a predajni Kaufland by mali rozšíriť o jeden jazdný pruh po celom okruhu. Ako prvá bude v súvislosti s výstavbou predajne KIKA takto upravená križovatka pri OC Dubeň už v najbližších mesiacoch.

Galéria: 3 fotky


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu