Horné Považie spoznalo víťazov čitateľskej súťaže. Bodovali japonské rozprávky aj história Brodna


Foto: Horné Považie spoznalo víťazov čitateľskej súťaže. Bodovali japonské rozprávky aj história Brodna Foto: Krajská knižnica v Žiline

Témou alebo osobou autora textovej či obrazovej časti sú späté s našim regiónom. V 18. ročníku súťaže Kniha Horného Považia zabojovalo o prvenstvo až 47 titulov. Spomedzi nich vybrali tie najzaujímavejšie práve čitatelia. Ako rozhodli? Slávnostné vyhodnotenie sa konalo len pred pár dňami, v utorok 23. apríla, v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline. 

O držiteľoch titulu Kniha Horného Považia 2023 rozhodlo celkovo 1 452 platných hlasov. Až 425 z nich získala v kategórii odborná literatúra monografia Brodno, ktorú zostavil autor Ján Moravec. Víťazná publikácia sa venuje histórii tejto mestskej časti, dopĺňa jej prázdne miesta, prináša najnovšie objavy v chráme Všetkých svätých a tiež je venovaná svetlej pamiatke Ing. Františka Nového.

Veľký boj o hlasy bol aj v kategórii beletria, kde čitatelia 106 hlasmi postavili na piedestál knihu japonských rozprávok Ogi báje. Jej autorkou je Denisa Cabadaj a ilustrátorom jej syn Justin Ogino. Okrem rozprávok v knihe nájdete aj základné japonské slovíčka, počítanie po japonsky, písmo, etiketu, ale aj recepty na ryžové onigiri.



Ocenené boli aj ďalšie dve miesta v oboch kategóriách. Na 2. mieste v odbornej literatúre sa s počtom 67 hlasov umiestnila kniha Terchovská muzika. Desať rokov zapísaná v UNESCO (2013 – 2023). Jej autorom je Peter Cabadaj. 3. miesto v tejto kategórii s počtom 58 hlasov získala publikácia Premeny Žilinskej univerzity (1953 – 2023), autorkou ktorej je Slavka Pitoňáková

Na 2. mieste v kategórii beletria s počtom 104 hlasov sa umiestnila kniha Kráľ, ktorý všetkého má. Jej autorom je Róbert Ďurec. Na 3. mieste v kategórii beletria s počtom 63 hlasov sa umiestnila kniha Skúšky a priateľstvá zvieratiek, ktorej autorstvo patrí Vladimíre Krajčiovej.

Na slávnostnom vyhodnotení súťaže boli z hlasujúcich vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí získali celoročné predplatné regionálneho periodika a čitateľský preukaz na jeden rok. Rovnaká čitateľská súťaž prebieha aj v ostatných regionálnych knižniciach Žilinského samosprávneho kraja. Knihy, ktoré tento rok získali regionálne ocenenia, sa budú ďalej uchádzať aj o titul Kniha Žilinského kraja 2023.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu