AKTUÁLNE: Poslanci neprelomili veto primátora v prípade bezplatnej hromadnej dopravy pre všetky deti


Foto: AKTUÁLNE: Poslanci neprelomili veto primátora v prípade bezplatnej hromadnej dopravy pre všetky deti Foto: ilustračné

Na dnešnom 31. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline sa prítomným poslancom nepodarilo prelomiť veto primátora Žiliny Igora Chomu pri návrhu, ktorý schválili ešte v októbri. Materiál na zmenu uznesenia ohľadom bezplatnej hromadnej dopravy predložil Ľubomír Bechný, ktorého cieľom bolo zamedziť prípadnej diskriminácii.

Podľa jeho návrhu na zmenu uznesenia by bola doprava bezplatná pre všetky deti, nielen tie, ktoré nemajú podlžnosti voči mestu Žilina. Ako poukázal, dlh môže často vzniknúť aj nezavinením dieťaťa. Navyše, mladiství v tomto veku nemôžu legálne pracovať a zarobiť tak prostriedky na prípadné splatenie dlhu.

Mesto Žilina v minulosti schválilo bezplatnú dopravu pre dôchodcov nad 70 rokov u ktorých nevyžaduje bezdlžnosť voči mestu, či Dopravnému podniku mesta Žiliny s.r.o. Predkladateľ sa domnieva, že u tejto skupiny “žiaci” sa jedná o obyvateľov mesta do 15 rokov, ktorí ešte nemôžu vykonávať legálne zárobkovú činnosť. Nemôžu teda vlastným úsilím splatiť prípadný dlh, ktorý v ich mene neuhradili ich zákonní zástupcovia, prevažne rodičia. Jedná sa o poplatok za smeti,“ uvádza v návrhu Bechný.

Napriek tomu, že ho poslanci na minulom zastupiteľstve schválili, primátor nepodpísal jeho výkon. Aj preto sa dnes pokúsili poslanci o prelomenie jeho veta, nakoniec neprešlo o jeden hlas, keďže za návrh hlasovalo 18 z 27 prítomných poslancov. Na prelomenie veta je potrebných 19 hlasov. Tak, ako bolo avizované aj v rozprave, poslanci sa k riešeniu situácie vrátia pravdepodobne po novom roku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu