Kŕčové žily odstraňujú vo FNsP Žilina aj rádiofrekvenčnou metódou


Foto: Kŕčové žily odstraňujú vo FNsP Žilina aj rádiofrekvenčnou metódou

Na oddelení chirurgie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline v rámci cievnej chirurgie operujú kŕčové žily najmodernejšou metódou použitím rádiofrekvencie. „Je to metóda, ktorá je pre pacienta podstatne šetrnejšia, menej zaťažujúcejšia, nakoľko odpadá klasická anestéza a pacient sa rýchlejšie dostane do bežného života, pričom sa skráti jeho pobyt v nemocnici,“ uviedol primár oddelenia chirurgie Juraj Váňa.

Na túto operačnú techniku sú vhodné dve tretiny pacientov trpiacich porušením žilového systému. O vhodnosti rozhoduje cievny chirurg na základe sonografického vyšetrenia. „Zákrok realizujeme v rámci jednodňovej chirurgie, keď pacient strávi na oddelení len pár hodín a po výkone ide domov. Lekár pomocou ultrazvuku umiestni do postihnutej žily cez malý otvor v koži po vodiči špeciálny katéter. Ten je poháňaný energiou s rádiovou frekvenciou, ktorá zahrieva žilovú stenu. Dodávaním tepelnej energie sa žilová stena stiahne k sebe a dochádza k úplnému uzatvoreniu žily,“ vysvetľuje cievny chirurg Oto Vincze.


Priamo po výkone nie je pacient pripútaný na lôžko ako po štandardnom operačnom zákroku a dôležitá je pre neho chôdza. Príznakmi žilového ochorenia trpí takmer polovica populácie. „U mužov do 35 rokov má symptómy 11 percent, v prípade žien až 20 percent. Po päťdesiatke je to až polovica pacientov a  nad 70 rokov až 75 percent ľudí,“ spresňuje Vincze.

Ročne absolvuje operáciu kŕčových žíl v žilinskej fakultnej nemocnici 200 pacientov. Vďaka použitiu rádiofrekvenčnej metódy predpokladajú na chirurgii nárast. „Ľudia z estetického hľadiska nechcú mať na nohách kŕčové žily a chcú sa o seba starať. Z medicínskeho hľadiska zanedbaním môže dôjsť napríklad k vytvoreniu vredu predkolenia,“ uzavrel Váňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu