VIDEO: Hororový maturitný klip v areáli opustenej bývalej psychiatrickej liečebne v Bytčici


Foto: VIDEO: Hororový maturitný klip v areáli opustenej bývalej psychiatrickej liečebne v Bytčici

Maturanti z Hotelovej akadémie v Žiline natočili, v spolupráci s profesionálnym kameramanom Matejom Salátom, maturitný klip s hororovou tematikou. Ako lokácia im poslúžila opustená budova bývalej psychiatrickej liečebne v Bytčici, každý zo študentov má v klipe krátku scénku, ktorá ho najviac vystihuje.

Video však zaujme aj prepracovanými zvukmi, dotvárajúcimi celkovú atmosféru hororu a maskami, v ktorých si študenti zahrali. Vo fotogalérii si môžete aj niekoľko záberov zo samotného natáčania. Do budovy sa pred časom pozrel aj Ivan Donoval, známy slovenský urban explorer a taktiež tu natočil video. Schátraný kaštieľ je v rukách súkromného podnikateľa.

„Odporúčam Vám si pri jeho sledovaní nasadiť slúchadlá, prípadne ho počúvať cez kvalitnejší audiosystém, pretože obsahuje množstvo podprahových zvukov a efektov, ktoré mobilné a notebookové reproduktory nedokážu prehrať,“ dodal Matej Salát, ktorého sme sa pýtali aj to, ako podobné video vzniká.

Príprava maturitného klipu s pomerne obsiahlou “výpravou” trvala na samotnom mieste aj s natáčaním približne štyri hodiny. „Pikoška je, že hned pri točení prvého záberu som sa prepadol do cca 2-metrovej šachty a spadol som rovno na hlavu :D Asi polovicu natáčania si kvôli tomuto úrazu ani moc podrobne nepamätám. Pokračoval som však ďalej. Študentky boli veľmi dobre zorganizované a pripravené. Každá mala premyslenú svoju úlohu a k nej aj vystihujúci kostým/masku. Točili sme až takmer do tmy, kým to bolo možné a bolo dostatok svetla,“ spresnil autor maturitného videa.

Vo videu je použitých množstvo zvukových efektov, reakcia rodičov bola pozitívna

Ako dodal, natáčal už na rôznych miestach, avšak toto vyvolávalo najrozporuplnejšie pocity. V postprodikcii sa Matej zameral najmä na zvuky, ktoré dotvárajú celkový obraz. „Následná postprodukcia bola tiež veľmi náročná, pretože väčšinou sa pri videách zameriavam len na obraz a do pozadia dávam len nejakú pesničku. Avšak v tomto prípade som sa sústredil hlavne na zvuky, ktoré vytvárajú tú správnu atmosféru celého klipu. Sú ich tam stovky od podprahového brumenia či pískania až po dýchanie, tep srdca, výkriky a rôzne psycho spievanie a šepot v pozadí. Potom sa už len doladili studené a temné farby a finálne video bolo na svete,“ spresnil Matej Salát.

Rodičia mali z klipu radosť aj napriek počiatočným obavám z toho, ako budú reagovať. „Premiéru klipu mali maturantky na stužkovej slávnosti. Trochu som sa bál, čo povedia rodičia a učitelia na tak príliš strašidelné video, avšak všetkým sa nakoniec veľmi páčilo, za čo som dostal aj krásne poďakovanie. Je to jedno z najzaujímavejších maturantských videí, ktoré som vo svojom živote točil,“ uzavrel autor klipu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu