V Budatínskom parku rastie jedna z najjedovatejších húb, dá sa ľahko pomýliť s jedlými bedľami


Foto: V Budatínskom parku rastie jedna z najjedovatejších húb, dá sa ľahko pomýliť s jedlými bedľami

Čitateľ nás upozornil na výskyt jednovatej huby v Budatínskom parku, na ktorú narazil počas víkendovej prechádzky. Huba, ktorej klobúk má v priemere 50 až 160 milimetrov a za mlada má na ňom kužeľovité alebo pyramídové šupiny, patrí medzi najnebezpečnejšie rastúce huby u nás. Bedlička ostrošupinatá (lat. Lepiota aspera) je smrteľne jedovatá huba, keďže obsahuje amatoxín - rovnaký jed ako muchotrávka zelená.

„V Budatínskom parku, presnejšie zadnej časti pri rieke Kysuca, ale ešte pred chodníkom, som našiel jednu z najjedovatejších húb rastúcich na Slovensku. Jedná sa o bedličku ostrošupinatú, dá sa ľahko pomýliť s bedľou,“ uviedol čitateľ Emil, ktorý nám zaslal aj fotografiu.



Dužina huby je biela a má nepríjemný zápach, napriek tomu si ju môžu najmä neskúsení hubári pomýliť s Bedľou vysokou či inými druhmi jedlých bedieľ. Bedlička ostrošupinatá má však na hlúbiku veľký ovisnutý prsteň, ktorý sa na rozdiel od bedle jedlej nedá posúvať. Huba rastie jednotlivo alebo v skupinkách na bohatej vápenatej pôde pri cestách a lesoch, príznačne práve na konci leta a v jeseni.

Počiatočné príznaky pri otrave jedom, ktorý obsahuje bedlička aj muchotrávka zelená, sa dostavujú až 8 - 48 hodín po požití, kedy už je jed vstrebaný v organizme. Človek sa cíti unavený, trpí žalúdočnou nevoľnosťou či bolesťou hlavy. V prvej fáze sa nevoľnosť zhoršuje a dochádza k dáveniu a hnačkám. V druhej fáze dochádza k zlyhaniu pečenie, prípadne obličiek, čo pri silnej otrave vedie k bezvedomiu.


Táto huba v roku 2013 zabíjala, intoxikovaný mladík s napadnutou pečeňou prehral trojtýždňový boj s vážnou otravou. „Intoxikácia organizmu pacienta bola veľmi závažná a konzervatívnou liečbou ju nebolo možné zvrátiť. Napriek maximálne vyvinutému úsiliu celého tímu sa stav pacienta rýchlo zhoršoval a žiaľ,  došlo uňho k zlyhaniu vitálnych funkcií a exitu,“ uviedla vtedy hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje.

To, ako vyzerá Bedlička ostrošupinatá, môžete vidieť na nasledujúcom videu




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu