AKTUÁLNE: Poslanci schválili navýšenie dotácie pre MsHK Žilina o 160-tisíc eur


Foto: AKTUÁLNE: Poslanci schválili navýšenie dotácie pre MsHK Žilina o 160-tisíc eur Foto: ilustračné - Facebook MsHK Žilina

Na dnešnom 28. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline rokoval zastupiteľský zbor aj o bode programu, ktorým bola medializovaná žiadosť o navýšenie dotácie pre hokejový klub MsHK Žilina o 160-tisíc eur. Poslanci nakoniec návrh schválili pomerom 14 ZA, PROTI 5 a ZDRŽALO SA 6.

Jedným z dôvodov žiadosti o navýšenie je podľa predkladateľa aj možnosť získať financie zo štátneho rozpočtu na rekonštrukciu štadióna vo výške pol milióna eur, klub by však musel financovať spoluúčasť vo výške približne 100-tisíc eur. Klub podľa materiálu peniaze na spoluúčasť nemá.

Klubu výrazne stúpli aj náklady na energiu, ktoré vyplynuli zo zmeny jeho statusu voči dodávateľovi. Ročne predstavuje táto zmena navýšenie vo výške 90-tisíc eur, vybudovaním novej trafostanice by náklady mohli opäť poklesnúť. „Ak by návrh nebol schválený, žilinský klub padne na nos,“ uviedol v rozprave pred schválením primátor Igor Choma.

„Sme v situácii nie ľahkej a každé jedno mužstvo na Slovensku potrebuje pomoc od mesta - bez toho fungovať nemôže. Je na zvážení všetkých predstaviteľov mesta, či hokej prežije alebo nie, či mu bude pomáhať alebo nie,“ uviedol športový manažér MsHK Žilina Imre Valášek.

MsHK Žilina trpí aj starými dlhmi, má zablokované peniaze na účte

Spoločnosť MsHK Žilina, a.s., je 100%-ná dcérska spoločnosť mesta Žilina, dlhodobo rieši vysporiadanie starých záväzkov spred roku 2011, práve dlhy spôsobujú nedostatočné krytie finančných potrieb hokejového klubu počas bežného obdobia cez rok. Krátkodobé záväzky na konci hospodárskeho roku sezóny 2009/2010 predstavovali viac ako 1,1 milióna EUR. Hokejový klub MsHK Žilina, a.s. tento rok čelí exekúcií a blokovaniu účtov. Zablokovaná by mala byť suma 60-tisíc eur, dôvodom sú dlhy z minulého obdobia.

„V dôsledku nízkeho rozpočtu spoločnosti na prevádzku a aj snahou vedenia spoločnosti, došlo k výraznému zredukovaniu počtu zamestnancov, ich platov, úväzkov a podobne. Podobne, boli dlhodobo obmedzované výdavky na opravy a údržbu. Riešili sa len havarijne stavy a nutné opravy. Toto je už ďalej neudržateľný stav, keďže dnešné opravy sa riešia len na úkor iných prevádzkových nákladov. Ich splatnosť sa tak nabaľuje. Je potrebné ich vysporiadať v riadnych termínoch, až odbúrame aj posledné záväzky,“ uvádza dôvodová správa.


Viacerí poslanci sa v diskusii pýtali, či bude jednorázová dotácia stačiť na dohranie sezóny. Upozorňovali tiež na to, že dotácie pre iné športové kluby sú nižšie a je na ne kladený vyšší nárok pri preukazovaní výdavkov. 

O dotácii budú diskutovať zainteresované strany na pôde OZ Proti korupcii

„Jednorázová dotácia nerieši situáciu. Momentálne nebudeme nič dlžní, ako budeme ďalej fungovať? Buď bude mesto dotovať nie 160-tisíc eurami, ale oveľa vyššou sumou, alebo sa odhlási zo súťaže alebo to predá záujemcovi,“ uviedol Peter Durmis, ktorý sa nachádza v dozornej rade hokejového klubu. Na odohranie jednej sezóny je potrebných podľa slov poslanca rozpočet vo výške približne 1 milión eur.

V blízkej budúcnosti prebehne na pôde OZ Proti korupcii diskusia, do ktorej sú pozvaní predstavitelia klubu aj zastupiteľstva. „OZ Proti korupcii má viacero podozrení v oblasti efektívnosti hospodárenia klubu. Jeho predstaviteľov sa chceme verejne pýtať, kam smerujú zdroje mesta, na aké činnosti klubu sú dotácie pre žilinský hokej opodstatnené?“ spresňuje občianske združenie v popise udalosti. Diskusia prebehne 27. septembra o 17:00 hod. v sídle OZ Proti korupcii na Kamennej ceste.

Hostia:

• Marián Tittl, predseda predstavenstva MSHK Žilina
• Imre Valášek, športový riaditeľ
• Peter Durmis, člen dozoronej rady MSHK Žilina,
• Ľudmila Chodelková, poslankyňa mesta Žilina

Moderuje: Vanda Tuchyňová






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu