Mesto Žilina spúšťa občiansku petíciu za neodkladnú rekonštrukciu železničnej stanice v Žiline


Foto: Mesto Žilina spúšťa občiansku petíciu za neodkladnú rekonštrukciu železničnej stanice v Žiline

Zanedbaný stav železničnej stanice v Žiline, ktorá denne obslúži tisíce cestujúcich, prekáža väčšine Žilinčanov. Podľa našich informácií by mal budúci rok začať projekt modernizácie železničnej trate “uzla Žilina”, ten však nezahŕňa vestibul v budove hlavnej stanice v Žiline. Jeho revitalizácia tak mala podľa vyjadrení hovorkyne železníc začať najskôr v roku 2021.

Súčasný stav nevyhovuje ani vedeniu mesta Žilina, ktoré sa rozhodlo spustiť petíciu so žiadosťou o neodkladnú rekonštrukciu stanice a jej priľahlých priestorov. Petícia je smerovaná Ministerstvu dopravy Slovenskej republiky a Železniciam Slovenskej republiky. V rámci revitalizácie požadujú autori petície obnoviť aj podchod či predstaničný priestor.



„My, dolu podpísaní, žiadame kompetentné orgány Slovenskej republiky, aby neodkladne pristúpili k rekonštrukcii Železničnej stanice v Žiline a jej priľahlých objektov, ktoré sú súčasťou stanice – staničná budova, predstaničný priestor, podchod, chodníky a nástupištia. Žiadame Ministerstvo dopravy a výstavby SR, aby dohliadlo na vyhovenie a realizáciu našej vôle, pre ktorú sme podpísali túto petíciu,“ uvádza sa v texte na petičnom hárku.

Petíciu je možné podpísať aj na Mestskom úrade na informáciach


Autori petície zdôrazňujú, že krajské mesto si zaslúži dôstojnú stanicu. „Vyjadrujeme ňou ostrý nesúhlas so súčasným stavom stanice a jej priľahlých objektov, ktoré sú v majetku železníc. Sme krajské mesto, a preto si zaslúžime dôstojnú stanicu, ktorá bude reprezentovať nielen nás Žilinčanov, ale aj Slovenskú republiku!“ upresňuje petícia.

   

Predsedom petičného výboru a zároveň osobou, ktorá bude mesto Žilina zastupovať v styku s orgánom verejnej správy je vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Žiline Ing. Peter Rolko, ďalšími členmi sú viceprimátor Anton Trnovec a  prednosta Mestského úradu v Žiline Igor Liška.

Nižšie môžete nájsť petičný hárok na vytlačenie, vyplnené petičné hárky môžete doručiť na podateľňu Mestského úradu v Žiline. Petíciu je takisto možné podpísať na informáciách pri vstupe do Mestského úradu v Žiline.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu