Riešenie mimoriadnej situácie pod Strečnom počas júla stálo obec takmer 330-tisíc eur


Foto: Riešenie mimoriadnej situácie pod Strečnom počas júla stálo obec takmer 330-tisíc eur

Počas mimoriadnej situácie, ktorá bola vyhlásená od 16. do 29.júla a počas ktorej museli pracovníci stabilizovať časť hradného brala, sa vyšplhali celkové výdavky na sumu 328 718 eur. Pre TASR to uviedol prednosta Okresného úradu (OÚ) v Žiline Michal Lavrík, ktorý spresnil, že výkon záchranných prác zhotoviteľom zadávala a následne aj vystavovala objednávky samotná obec Strečno.

Aktuálne na brale pokračujú práce, ktorých cieľom je výstavba dvoch oporných múrov. Ich realizáciou by malo dôjsť k sanovaniu najkritickejších previsov, ktoré sú priamo nad cestou. Ministerstvo životného prostredia uviedlo pre TASR prostredníctvom hovorcu Tomáša Ferenčáka, že nateraz je nejasné, či sa bude pokračovať v sanácii doteraz nepreskúmaných úsekov alebo naopak začne výstavba železobetónovej galérie.

Riešiť bralo pritom začala vláda len pred necelým rokom, na realizáciu je vyčlenený viac ako jeden milión eur. „Na rokovaní 15. júna 2016 vláda schválila správu o návrhu riešenia súčasného stavu stability skalného brala a 1,1 milióna eur na realizáciu projektu. Gestorom sanačných prác je MŽP SR a koordinátor riadenia dopravných obmedzení ako i informovanie verejnosti zabezpečuje OÚ Žilina,“ dodal pre TASR Lavrík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TASR