Turistov v Malej Fatre obmedzuje ťažba dreva, kvôli ktorej sú zničené chodníky


Foto: Turistov v Malej Fatre obmedzuje ťažba dreva, kvôli ktorej sú zničené chodníky
Galéria: 9 fotiek

Turisti v Malej Fatre narazili v posledných týždňoch na zničené chodníky. Tie sa nachádzajú na trase medzi Chatou pod Chlebom a Zajacovou. Niektoré úseky sú ťažšie schodné a nebezpečné. Problém vznikol pre prebiehajúcu ťažbu dreva, nakoľko sa v Národnom parku Malá Fatra ťaží na viacerých miestach. Pracovné mechanizmy sťahujú drevo z lesa na najbližšie stanoviská, kde sa nakladá na kamióny. 

Mnohí turisti sa preto zaujímali o to, či je ťažba vôbec povolená a dokedy bude vlastne prebiehať. Počas sezóny sa po turistických chodníkoch pohybuje nemalý počet ľudí, ktorým prekážajú nielen zničené chodníky ale aj samotná ťažba a zničený les. Vo väčšine prípadov sú na chodníkoch rôzne kusy dreva, prípadne časti celých stromov a veľké konáre. Na niektorých miestach sú zasa kopy kameňov, prípadne sa turisti stretávajú s úsekmi, kde sa pre blato nedá takmer vôbec prejsť.

„Drevo sa v zmysle zákona môže ťažiť aj počas vegetačnej sezóny,“ uviedol Michal Kalaš, riaditeľ Národného parku Malá Fatra. Preto býva mnoho turistov svedkom toho, ako miznú z lesov tony dreva aj v lete. Na priložených fotografiách môžete vidieť, ako sa vplyvom ťažby dreva narušili niektoré chodníky. S podobnou situáciou sa stretávajú turisti aj v iných častiach Malej Fatry. Väčšina pozemkov, na ktorých prebieha ťažba dreva, je súkromných.


„Národný park Malá Fatra má 89% lesných porastov v súkromných rukách (urbáre, komposesoráty, združenia súkromných vlastníkov) a len 11% lesov je štátnych. Aké firmy realizujú ťažbu dreva v týchto subjektoch a kto je odberateľom vyťaženej drevnej hmoty je súkromnou záležitosťou každého vlastníka lesov a my k tejto informácii nemáme žiaden prístup,“ uviedol pre portál idemvolit.sk Peter Cáder, lesník Správy Národného parku Malá Fatra.

Ľudom, ktorí radi trávia čas na horách, záleží na tom, aby sa nielen zachovali turistické chodníky, ale predovšetkým lesy. Tie im ale pomaly miznú pred očami. Podobné situácie s ťažbou dreva v Malej Fatre vyvolávajú u turistov veľké emócie. Vidieť to aj na veľkom počte ľudí, ktorí správy a fotografie s danou témou zdieľajú a komentujú na sociálnych sieťach.

Pri schádzaní turistických chodníkov buďte vždy opatrní a v prípade, ak narazíte na úseky zničené ťažbou dreva, informujte nás.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu