Počas tohto víkendu vrcholí meteorický roj Perzeidy, pozorovať môžeme až 100 meteorov za hodinu


Foto: Počas tohto víkendu vrcholí meteorický roj Perzeidy, pozorovať môžeme až 100 meteorov za hodinu Foto: ilustračné

Meteorický roj Perzeidy prichádza pravidelne každý rok v prvej polovici augusta. Tento roj patrí medzi najočakávanejšie a najobľúbenejšie astronomické udalosti roka a to najmä pre vysokú výdatnosť. Počas maxima je možné pozorovať na nočnej oblohe aj viac ako 100 meteoritov za hodinu.

Perzeidy je možné pozorovať už od polovice júla, no maximum dosahuje počas tohto víkendu - 11. až 13. augusta 2017. Nočnú oblohu pretne viac ako 100 meteoritov za hodinu, pričom voľným okom bude možné pozorovať takmer polovicu. Vďaka tomuto faktu sú Perzeidy vrcholom astronomickej sezóny.

August je vďaka teplému počasiu ako stvorený na pozorovanie nočnej oblohy. Najlepšie pozorovacie podmienky nájdete mimo väčších miest, ideálne niekde uprostred poľa, na lúke s dobrým rozhľadom. Počasie sa síce v posledných dvoch dňoch na večer značne pokazilo a obloha sa zatiahla, no ešte nič nie je stratené. Počas dnešnej alebo zajtrajšej noci by mala oblačnosť postupne ubúdať. Ak sa však počasie nevydarí, tak aj po skončení dvojdňového maxima bude v nasledujúcich dňoch možné sledovať zvýšený počet meteorov.


Kde sa dá najlepšie pozorovať?

Žilinčania vyhľadávajú miesta, kde pochopiteľne nie je veľa svetla a pozorovanie nerušia osvetlené reklamné pútače, či verejné osvetlenie.

  • Najviac ľudí je možné stretnúť počas maxima meteorického roja na letisku pri obci Rosina
  • Druhým miestom je Straník, ale z jeho zadnej strany, ktorá nemá výhľad na mesto
  • Niekoľko pozorovateľov zavíta každoročne aj na neďaleký Polom
  • Najlepšie hodnotené miesto je v Terchovej a Vrátnej

Podľa slov samotných pozorovateľov je v oblasti obce Terchová najmenej rušivých elementov. Je ale potrebné nájsť takú lokalitu, v ktorej nebudú prekážať vysoké kopce a hory. Potom už stačí len karimatka, deka a trochu trpezlivosti :-)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu