Jánošíkove Diery museli pre spadnuté ľadopády uzavrieť, v Malej a Veľkej Fatre sú sťažené podmienky


Foto: Jánošíkove Diery museli pre spadnuté ľadopády uzavrieť, v Malej a Veľkej Fatre sú sťažené podmienky
Galéria: 3 fotky
Foto: Jánošíkove diery

Obľúbená turistická trasa Jánošíkove Diery je uzatvorená pre spadnuté ľadopády, pričom pre prudké oteplenie hrozí riziko pádu ďalších. 

„Jánošíkove Diery sú momentálne, z dôvodu spadnutých ľadopádov úplne uzatvorené! Kvôli prudkému otepleniu hrozí, že spadnú i ďalšie… Budeme sa snažiť, čo najskôr postihnuté úseky opraviť a pripraviť tak na jarné obdobie…,“ uviedlo občianske združenie Diery v statuse na sociálnej sieti Facebook.

Aktuálnu situáciu na turistických trasách pravidelne monitorujú aj horskí záchranári, ktorí pre dnešný deň vydali výstrahy ako pre Malú Fatru, tak aj pre Veľkú Fatru. Popis situácií si prečítajte nižšie. 

Malá Fatra
 
Neodporúčame túry v Jánošíkových dierach, vplyvom oteplenia hrozí padanie ľadov. Dolné diery sú nepriechodné pre poškodené lavice!!! Neodporúčame pohyb po hrebeni bez mačiek. Taktiež na všetkých turistických chodníkoch sa nachádzajú nebezpečné ľadové úseky, kde je nutné použiť mačky. Upozornenie! Z dôvodu ťažby kalamitného dreva, ktorá prebieha v oblasti modrého chodníka zo Starého Dvora na Chatu na Grúni je pohyb po tomto chodníku obmedzený. Preto odporúčame turistom použiť žltý chodník - Chata Vrátna - Chata na Grúni alebo modrý chodník Štefanová - Chata na Grúni. Od 1.3. do 15.6. je zatvorený turistický chodník na Veľký Rozsutec a dolina Obšívanka. Od cca 1500 m n.m. sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 32 - 40 m/s (115 - 145 km/h).

Veľká Fatra

Chodníky sú tvrdé až ľadové. Doporučujeme pribaliť na turistiku turistické mačky a paličky. Všetky turistické chodníky sú otvorené bez obmedzenia. Upozorňujeme na skorý príchod tmy po 17:00 hod. Pre popadané stromy je zle priechodný chodník z Blatnickej doliny po žltej značke do sedla za Drieňkom. Na chodníku okolo Sidorova nad Krkavou skalou je spadnutý veľký kameň. Na hlavnom hrebeni od Korbelky po Kopu je polom a je tam zle priechodný turistický chodník. Taktiež po žltej značke z Ľubochnianskej doliny z Močidla smerom na Borišov sú na chodníku popadané stromy. Na žltej TZT z Lysca sa nachádzajú spadnuté tri veľké stromy. Úsek je ťažšie priechodný. Zvýšte opatrnosť hlavne v orientácii pri vybočení z chodníka. Od cca 1500 m n.m.sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 32 - 40 m/s (115 - 145 km/h).

Lučanská Malá Fatra

Ferrata HZS na Martinské Hole je otvorená. Mokrý topiaci sa sneh zamrzol na tvrdý zmrznutý firn, miestami sa vytvorila ľadová vrstva ktorá môže byť nebezpečná. Upozorňujeme na skorý príchod tmy po 17:00 hod. Odporúčame použiť stúpacie železá, prípadne aj čakan minimálne turistický, hlavne na exponovaných miestach, kde sa nachádza ľad. Samozrejmosťou je ferratový set, pevná obuv, prilba. Technické zariadenia a skala sú zaľadnené a šmykľavé. Zvýšte opatrnosť.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: hzs.sk