Trinásty ročník Carnevalu Žilina už v piatok 24. februára, obohatením je nórska divadelná skupina


Foto: Trinásty ročník Carnevalu Žilina už v piatok 24. februára, obohatením je nórska divadelná skupina

Už po trinástykrát prejde budúci piatok 24. februára 2017 žilinskými ulicami karnevalový sprievod fašiangových masiek, do ktorého sa zapojí vyše 400 rôznych masiek z celého Slovenska. Ako zahraničný hosť sa predstaví Stella Polaris z Nórska.

Nórska nezávislá divadelná skupina Stella Polaris bola založená v roku 1985 a účinkuje po celej Európe, vrátane otváracieho ceremoniálu Zimných olympijských hier v Lillehammeri. Od pondelka do piatku bude v Mestskom divadle v Žiline viesť workshop zameraný na pouličné divadlo, pohyb a akrobaciu. S jeho výsledkom sa predstavia v sprievode a v programe na Mariánskom námestí.

Nóri používajú aj nadrozmerné bábky či efekty s ohňom, oceňovaní sú po celom svete


„Usilujeme sa sprostredkovať divákom radosť zo života. Pri tvorbe oživujeme spomienky našich spoločných predkov a podnecujeme túžbu po tom, čo presahuje život. Do Žiliny sa radi vraciame, máme tu veľa dobrých priateľov a spomienok,“ povedal režisér Stella Polaris Per Spildra Borg.

Stella Polaris je jednou z najstarších nórskych skupín pouličného divadla. V roku 1985 ju založili Per Spildra Borg s manželkou Merete Klingen. Sú experti na happeningy a divadlo vo verejnom priestore, niekedy používajú nadrozmerné bábky a efekty s ohňom. Ich predstavenia a iné divadelné projekty boli niekoľkokrát ocenené na viacerých divadelných festivaloch a uvedené po celej Európe. Predstavenie Šamanov sen, ktoré odohrajú v Žiline, uviedli aj na uznávanom festivale Fringe v Edinburghu.

Sprievod začína o 14:30 pred Mestským úradom v Žiline, na námestí je pripravený program


Karnevalový sprievod masiek začne svoje putovanie spred Mestského úradu v Žiline o 14.30 hod. a bude pokračovať po tradičnej trase cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku, Národnú ulicu a naspäť na Mariánske námestie. Kreatívny jednotlivci aj skupiny s vlastnými maskami sú v sprievode srdečne vítaní. Program na námestí začína o 15.30 hod.



S fašiangovým programom sa predstavia detské folklórne súbory, hostia zo Stropkova a Dubnice nad Váhom. Tradičné pochovávanie basy sa uskutoční v podaní domáceho folklórneho súboru Rozsutec. Počas programu môžete na Mariánskom námestí ochutnať aj fašiangové dobroty, ktoré napečie spolok ŽIVENA. Príjemnú bodku za karnevalovým dňom urobí o 18.00 hod. skupina Funny fellows.

Sprievodné podujatie:
• Roztancované fašiangy, ktoré sa budú konať v sobotu 25. februára 2017 o 16.00 hod v Mestskom divadle Žilina. Hosťom bude folklórny súbor Mladosť z Dubnice nad Váhom.

Miesto: -
Dátum: 24.02.2017 - 14:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina, TS Stanica Žilina-Zariečie